2012. július 24.

SAD 7. forduló: Feketeerdő-torta Zila stílusban


Ezt a tortát a SAD (Süss, Alkoss Díszíts) 7. fordulója ihlette, amit Katuci írt ki nagyon ötletesen. A téma: klasszikusok új ruhája, azaz régi, klasszikusnak számító sütiket kell megálmodni új köntösben, új ízekkel kombinálva.
Ráadásul lemaradásom volt tortanyereménnyel kapcsolatban és kedves nyertesemmel konzultálva a csokis-meggyes Zila tortára esett a választás, gondoltam összekötöm a kellemeset a hasznossal.
Így tehát létrejött a Feketeerdő torta, természetesen az én  - mostanság - kedvenc tortaformámban, a 8 szeletes Zila formában.

Hozzávalók:
a piskótához:
2 tojás
2 evőkanál liszt
2 evőkanál cukor
csipet só

a csokoládés krémhez:
500 ml habtejszín
200 gramm étcsokoládé (legalább 70 %-os)
2 evőkanál porcukor
2 csomag habfix

a meggyszószhoz:
kb 3-4 marok kimagozott meggy
3 evőkanál kristálycukor
1 csapott evőkanál vaníliás pudingpor
1 dl víz

a tejszínhabhoz:
220 ml tejszín
1 csomag habfix
1 evőkanál porcukor





Ismét elővettem a Zila formát és kikentem olajjal, hogy később könnyebben kijöjjön a torta a formából. (és így tényleg jobban kijött, sőt, még jobban, mint a vajjal való kikenés után)





A fém karikát rátettem egy tepsire, az aljára sütőpapírt tettem és 2 tojásból piskótát sütöttem (2 tojás fehérjét habbá vertem, majd 2 tojás sárgáját kikevertem 2 evőkanál cukorral. Ezeket összekevertem és 2 kanál lisztet szitáltam hozzá, majd csomómentesre elkevertem és ment a sütőbe 45 percre)

Amíg a piskóta a sütőben készült, addig feltettem egy lábasban vizet, erre rá egy fémtálkát, amibe apróra tördelve belepotyogtattam a 200 gramm, 86 %-os étcsokoládét, majd folyamatosan kevergetve hagytam, hogy  a csoki megolvadjon. Amikor teljesen felolvadtak a legapróbb darabkák is, levettem a vízgőzről és hagytam kicsit kihűlni (mivel nemsokára a habosra vert tejszínhez kelél adnom, ami a forró csokinak biztosan nem örülne).
Aztán az 500 ml tejszínt keményre vertem a 2 csomag habfixálóval és a 2 kanál porcukorral (édesebb szájúak növelhetik a cukoradagot), majd hozzácsorgattam a még folyós, ám már langyos étcsokit és alaposan összekevertem.

Miután a piskóta megsült, a fém karikát elmostam, beleillesztettem a szilikon formába és a finom étcsokikrémet belekotortam a tortaformába. A tetejét elegyengettem, párszor odaütögettem az alját a konyhapulthoz, hogy az esetleg bennragadt levegő kijöjjön belőle, majd a piskótával lezártam és betettem a hűtőbe 2 órára dermedni.

Dermedés után (és az olajozásnak köszönhetően) az egészet a piskótás aljára fordítottam és simán kicsúsztattam a Zila szilikonformából. A fém karikát körbevágtam belül késsel, így az is könnyen lejött a csokikrémes részről.

Majd következett a meggyszósz, azaz a kimagozott meggyet egy lábasba tettem, ráöntöttem 3 evőkanál cukrot és hagytam, hogy bőséges levet eresszen. Majd kb 10 perc főzés után hozzátettem az evőkanál pudingport és hagytam, hogy kicsit sűrűbb, rubin-piros szirup legyen a léből. Ha túlságosan sűrű, lehet hozzáadni vizet (nekem kellett 1 decit). hiszen itt az a lényeg, hogy ne dermedhessen meg, a szeletekbe vágva kifolyjon a meggyszósz.
A szirupot aztán kanállal a kis lukakba töltöttem, majd a tetejét keményre vert tejszínhabbal és ezüst színű cukorgyöngyökkel díszítettem.
TIPP: Érdemes úgy díszíteni, hogy felvágáskor lássuk az elválasztó réteget,így a meggyszósz már csak az őt kóstoló édességimádónál fog a tányérra folyni:-)

4 megjegyzés:

  1. Marka, ez nagyon izgalmas! Meglepetéses torta - gyönyörűség

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen, kedves vagy:-)))

    VálaszTörlés
  3. Hmmm, ez istenien néz ki, kérhetnék egy szeletet? :-)

    VálaszTörlés
  4. Persze, már küldöm is gyorspostával:-)))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...