2012. július 24.

Baconos rizottó camembert sajttal

Ismét egy rizottó recept, hisz tudjátok, nagy szerelmem ez az étel, és rengeteg féle variációja létezik. A határ tényleg csakis a fantázia! Én most egy különleges, lágysajtos receptet találtam ki.
A ropogósra sült bacon egyszer már kiválóan szerepelt nálam az olvadós, lágy camembert sajttal, amikor is oeufs en cocotte-ot készítettem. Akkor csodás ízkombinációt alkotott ez a páros, bár igaz, akkoriban kiegészítette az általam annyira kedvelt spárga is.
Most a spárgát sajnos hanyagolnom kell (bár 3 szálat találtam még a mélyhűtőben, amit ennél a fogásnál díszítésnek fogok használni), de a szalonna és a sajt kárpótol mindenért.

Lássuk akkor az elejétől, amit már annyiszor leírtam.

Hozzávalók 4 személyre:
300 gramm Arborio (vagy bármilyen más rizotto) rizs
1 liter húsleves alaplé (kockából is lehet csinálni, ha sietünk)
2 evőkanál olívaolaj
30 gramm vaj
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 dl száraz fehérbor
70 gramm vaj a pihentetéshez
5 dkg reszelt parmezán sajt a pihentetéshez
4 vékony csík bacon szalonna  kb 2 centisre vágva és ropogósra pirítva
1 camembert vagy brie sajt


A vöröshagymát, fokhagymát apróra vágom és 30 gramm vajon, valamint 2 evőkanál olívaolajon, lassú tűzön kb negyed óra alatt puhára párolom (de semmiképpen nem pirítom).
Ehhez az úgynevezett "sofritto"-hoz adom rizst,  amit nagy lángon szépen megkapatok, amíg a rizsszemek elkezdenek átlátszóak lenni. (ez kb 2 perc)
Majd közepesre veszem a lángot, hozzáöntöm a fehérbort és hagyom, hogy a rizs magába szívja.
Ezután az előre elkészített, de a rizottókészítés alatt folyamatosan forrón tartott alaplevet merőkanalanként adagolom a rizshez, mindig megvárva, hogy magába szívja az értékes levet. Közben finoman, lágyan kevergetem, masszírozom a rizsszemeket, hogy minél krémesebbé váljon a rizottó.
Kb 20-25 perc alatt "al dente" lesz a rizottó, ekkor elzárom alatta a gázt és hozzáadom a hideg(!!!) 70 gramm vajat és a kevés parmezánt. (azért kevesebb most a parmezán, mert nem akarom, hogy elnyomja a camembert sajt lágy ízét. Fedővel lefedve 3-4 percig hagyom olvadni, majd alaposan összekeverem. Ezután hozzáadom az apróra tépkedett camembert, újra összekeverem.
Tálaláskor megszórom a ropogósra sütött baconszalonnával (és jelen esetben hozzáteszem a 3 centisre vágott és a húsleves alaplében megpárolt zöldspárgát díszítésül.)

Jó étvágyat hozzá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...