Minap apósom kapott nyulat és kint, bográcsban, vadasan készítette el. Mennyei volt, ezért is gondoltam, hogy muszáj reprodukálni ezt a finomságot.
Tudom, biztosan van ennél autentikusabb vadas recept is, én
így csináltam és nem volt rá panasz. Ha van hozzá kedvetek, próbáljátok ki és
ígérem, nem fogtok csalódni benne.
Hozzávalók 4 személyre:
4 db nyúlcomb+lapocka
5 dkg füstölt (ha lehet húsos) szalonna
2 közepes vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
1 nagyobb fehérrépa
fél zeller
2 babérlevél
só
bors
1 csapott teáskanál rozmaring
2 szem borókabogyó
2 dl félédes fehérbor
3 púpos evőkanál tejföl
1 evőkanál mustár
citromlé
A szalonnát apróra kockáztam és egy lábasban zsírjára
pirítottam, majd a kis kockákat kiszedtem és egy tányérra félretettem. A
zsírban megfuttattam az apróra vágott vöröshagymát, majd rádobtam a
felkarikázott sárgarépát, fehérrépát és a kockára vágott zellert és hagytam,
hogy kicsit megkaramellizálódjanak a zöldségek a sárgarépa cukortartalmától (én
nem szeretek külön cukrot tenni a vadas mártásba, ez a kis édeskés íz pont elég
bele).
Majd a megtisztított, alaposan átmosott nyúlhúsokat rátettem
a karamellizált zöldségekre, jól átforgattam és hagytam a húst is kicsit
megpirulni, majd fűszereztem sóval, borssal, rozmaringgal, borókabogyóval
(tudom, ez a vadhúsokhoz az igazi, de a nyúlnak is nagyon finom ízt kölcsönöz)
és babérlevéllel, valamint hozzáadtam a fokhagymát is. Ezután felöntöttem a
borral és kiegészítettem annyi vízzel, ami éppen ellepi a húst és fedő alatt,
kis lángon kb 1 óra alatt puhára főztem a nyulat.
Ekkor a húst kiszedtem a főzőléből egy külön tálra. A
babérleveleket kihalásztam (aki egész borsot tett bele, azt is ki lehet
szedni), majd botmixer segítségével mártást készítettem. Amikor már a lé sűrű,
krémes állagot vett fel, hozzáadtam az elején kihalászott sült
szalonnakockákat, a tejfölt, a mustárt és kevés citromlét, majd kézi habverővel
simára kevertem. (itt lehet még esetleg sózni, vagy aki szereti, tehet bele
karamellizált cukrot is.)
Ekkor már csak az összefőzés volt hátra: a nyúlhúsokat
visszatettem a mártásba, hagytam egyszer felrottyanni és már kész is volt.
Egyesek szerint knédlivel az igazi, de zsemlegombóc, főtt
krumpli és krumplipüré is jól megy hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése