2012. július 19.

Barack minden mennyiségben

Nagymamám baracklekvárjának az ízét sosem felejtem. Ő türelmes asszony volt, szépen lehántotta a gyümölcs héját, kimagozta, és nem érdekelte, hogy mennyi  időbe is telik és mennyire égeti szét a kezét. Emlékszem, kisgyerekként gyakran segítettem neki magozni, ültünk a TV előtt, közben én nézhettem az esti mesét és segítettem. Aztán arra is emlékszem, ahogy finom barackillatra aludtam el, mert édes nagyikám késő éjszakába nyúlóan főzte a lekvárt, hogy ne nappal kelljen az óriási hőségben.
Idén úgy döntöttem, az én gyerekeim is megismerik ezt a fantasztikus érzést, amikor a lakást betölti az édeskés barackillat és másnap már ehetik is a frissen készült baracklekváros kenyeret, aminél nincs is jobb a világon!

Elsőként levendulás baracklekvárt készítettem, az ötletet és ihletet Limara receptje és Maci a málnásban adta!

Hozzávalók:
2 kg magozott sárgabarack
1 kg kristálycukor
1 csomag 3:1 dzsemfix extra
1 kávéskanál citromsav
2 dl levendulaszirup

Megvettem a piacon a viszonylag apró szemű sárgabarackot, majd alaposan megmostam, kiválogattam az ütődötteket, aztán kimagoztam, lemértem és a kóstolgatást követően 2 kilogrammnyit a lábasba tettem. Nem bajlódtam a héjával, hiszen manapság az embernek "semmire sincs ideje" (pedig mennyivel jobb volt esténként barackot magozva beszélgetni, majd megnézni az esti mesét, aztán irány az ágy!).
Szóval fogtam a botmixert és alaposan leturmixoltam a barackot, hogy ne maradjon benne nagyobb darab, vagy zavaró héj. Majd hozzáöntöttem a kristálycukrot és a citromsavat és fél órán át főztem. Amikor már jól összeforrt, beleöntöttem 2 dl levendulaszirupot és a Dzsemfixet, majd főztem még 3 percig.
Közben az üvegeket a szokásos módon csírátlanítottam (A befőttesüvegeket még a befőzés előtt alaposan elmostam Domestos-os vízben és meleg (kb 120 fokos) sütőben kb 20 percig csírátlanítottam fedővel együtt úgy, hogy egy tálcára állítottam az üvegeket szájával felfelé és mellé tettem a tálcára a fedőkkel együtt)

A kész lekvárt üvegekbe töltöttem, fejtetőre állítottam, most pedig puha pokrócok melegében, száraz dunsztban várnak a kihűlésre.
Ebből az adagból 3x500 ml-es és 2x375 ml-es üvegek lettek tele. És még egy kevés kóstoló is maradt.

A másik nagy kedvencem (ami 18 év felettieknek szól), a  barackpálinkás-marcipános baracklekvár.
Ezt saját kútfőből vettem (bár biztosan már mások is megcsinálták, minden esetre vicces a története, mivel egyik este elszunyókáltam és azt álmodtam, hogy a lekvárba pálinkát és marcipánt tettem és isteni lett) Szóval muszáj volt kipróbálnom. mivel marcipános eperlekvárban már van tapasztalatom, így - gondoltam - rossz dolog nem sülhet (azaz főhet) ki belőle.

Hozzávalók:
1 kg magozott sárgabarack
1/2 kg kristálycukor
1/2 csomag 3:1 dzsemfix extra
1/2 kávéskanál citromsav
2 cl barackpálinka
10 dkg reszelt marcipán (aki kevésbé édesen akarja, annak elég 5 dkg is)


Most 1 kg barackot vettem alapul, megmostam, kimagoztam és ment is a lábasba.
Aztán fogtam itt is a botmixert és alaposan leturmixoltam a barackot, hogy ne maradjon benne nagyobb darab, vagy zavaró héj. Majd hozzáöntöttem a kristálycukrot és a citromsavat és fél órán át főztem. Amikor már jól összeforrt, beleöntöttem a pálinkát, a reszelt marcipánt és a Dzsemfixet, majd főztem még 3 percig.
Közben az üvegeket a szokásos módon csírátlanítottam (A befőttesüvegeket még a befőzés előtt alaposan elmostam Domestos-os vízben és meleg (kb 120 fokos) sütőben kb 20 percig csírátlanítottam fedővel együtt úgy, hogy egy tálcára állítottam az üvegeket szájával felfelé és mellé tettem a tálcára a fedőkkel együtt)

A kész lekvárt üvegekbe töltöttem, fejtetőre állítottam, most pedig puha pokrócok melegében, száraz dunsztban várnak a kihűlésre.
Ebből az adagból 1x500 ml-es és 2x375 ml-es üvegek lettek tele. Természetesen itt is maradt (most egy kicsit több) kóstoló.

Idén ez volt az én nagy barackbefőzésem, remélem sikerült ötletet és kedvet adnom Nektek is!

4 megjegyzés:

  1. A minap mi is készítettünk a nagymamámmal barack lekvárt, bár az is igaz, hogy nem ilyen különlegeset, de azért az is nagyon finom lett :)
    Ami miatt viszont írok az az, hogy mi a szokásos módon csináltuk, és 20 kg barackból :D
    leforráztuk, leszedegettük a bőrét, kimagoztuk, átdaráltuk, és már mehetett is a nagy kondérba. (igaz, először kettő részben főztük, mivel két féle barackunk volt, viszont amikor az egyik már nagy besűrűsödött, és a másik még elég folyós volt, akkor összeöntöttük) Két és fél óráig főztük, kevergettük felváltva, és ami a legjobb volt, hogy bőven elég volt a 20 kg barackhoz 2 kg cukor :) Isteni lett :))

    VálaszTörlés
  2. Marka - nagyon jó ötlet a pálinkás-marcipános lekvár! Éhesen vagy jóllakottan álmodtad meg? Mindegy is - az álmok ritkán hazudnak! Amikor én főztem a lekvárt, a férjem jött úgy elő, mint amikor a rajzfilmekben megy a figura az illat után - szinte húzta az orránál fogva! Az ilyen alkalmakért éri meg a sok munka.
    Ági

    VálaszTörlés
  3. Köszi szépen!
    Neked meg szuper a zserbó mignonod, nagyon-nagyon tetszik az ötlet!:-)
    Marka

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...