2012. július 27.

Erdei gyümölcsös mascarpone torta

Drága barátnőm, Maja közelgő születésnapjára valami különlegeset szerettem volna csinálni. Az elmúlt hónapokban összekovácsolódtunk, segítettünk egymásnak, ahol csak tudtunk, egyszóval elindult egy barátság, amit én sokra, nagyon-nagyon sokra becsülök!
És mindenképpen szerettem volna ezt egy tortával jelezni felé, de nem tudtam, milyen is lenne a megfelelő!
Azt tudtam, hogy nagyon szereti a savanykás ízeket,a gyümölcsöket és a túl édes nem igazán tartozik a kedvencei közé. Ne legyen tömény és ne legyen csicsás, de mégis valami különleges!
És már meg is volt az ötlet: erdei gyümölcsös mascarpone torta. A díszítés meg csak úgy jött:-) Mert egyszerű, de mégis bonyolult. És kívánatos és gyönyörű.
Na és persze mennyei!

Íme a recept!
Hozzávalók:
a piskótához:
10 tojás
10 evőkanál liszt
10 evokanál cukor
2 evőkanál kakaó

a tetején lévő kosárkákhoz:
4 réteslap
olaj

a krémhez:
500 gramm mascarpone
500 ml habtejszín
6 evőkanál porcukor
1 tábla fehércsokoládé
szeder, málna és áfonya (20-20 dkg a szederből és áfonyából és kb 10 gramm a málnából)

1 üveg erdei gyümölcs lekvár (by Marka)

az étcsokis mázhoz:
200 gramm jó minőségű étcsokoládé
1 evőkanál olaj


Elsőként elkészítettem a kosárkákat, azaz elővettem a 6 darabos muffin-sütő formámat. A réteslapokat akkora kockákra vágtam, amik kényelmesen beleférnek a muffin formákba és minden formába 4-4, egyenként megolajozott lapot tettem egymásra úgy, hogy mindegyiket elcsúsztattam kicsit az alatta lévőhöz képest. Így kis kosárkákat alakítottam ki a formákban, amiket 180 fokos sütőben kb 10 perc alatt aranybarnára sütöttem. Amikor kihűltek, szépen kivettem a formákból és félretettem őket.
Aztán elkészítettem a piskótát, azaz a 10 tojás sárgáját kikevertem a 10 kanál cukorral egészen habosra, majd kabverővel keményre vertem a tojásfehérjét és óvatosan összeforgattam a sárgájával, közben rászitáltam a lisztet, óvatosan elkevertem és a végén rászitáltam a kakaóport, amit szintén nagyon óvatosan összekevertem a piskótatésztával. Tortaformába öntöttem és megsütöttem.

Amíg a piskóta sült, vízgőz felett megolvasztottam a fehércsokoládét (érdemes apró kockákra törni és lassan gyöngyöző víz felett felolvasztani, mert egyrészt gyorsabban megolvad, másrészt nem ég oda, ha takaréklángon gyöngyöző víz felett olvasztjuk)
Megvártam, amíg kihűl és a szobahőmérsékletű mascarponéval kikevertem. (ha a mascarpone hideg, akkor a csokikrém összeugrik benne és csomós lesz a krém, így érdemes a krém készítése előtt kb 1 órával kivenni a mascarponét a hűtőből)
Aztán az előző nap hűtőbe tett habtejszínt nagyon keményre vertem fel a porcukorral és összekevertem óvatosan a csokis mascarponekrémmel. Aki édesebben szereti, az tehet bele még porcukrot, de szerintem ez így teljesen jó volt.

És most jöttek a kosárkák (végre ők is szóhoz jutottak). Mindegyik kosárkába 1-1 evőkanál mascarponekrémet tettem, a tetejét tetszőlegesen díszítettem friss erdei gyümölcsökkel. Aztán hűtőbe tettem egy tányéron az egész kis kompániát.

A megmaradt mascarpone krémet betettem a hűtőbe dermedni, hogy töltéskor ne folyjon ki a tortalapok közül. Közben a piskóta megsült, kifordítottam a formából és rácson hagytam kihűlni, hogy nehogy beizzadjon, azaz bevizesedjen.
Amikor már kihűlt, 3 részre vágtam és az alsó részt rátettem egy tálcára, majd alaposan megkentem erdei gyümölcs lekvárral. Erre halmoztam a mascarponekrém kicsit kevesebb, mint felét, majd pár szem áfonyát potyogtattam rá és már jöhetett is rá a középső piskótalap. Erre is jött a lekvár (érdemes még az asztalon megkenni, ne csúszkáljon a mascarponekrémen), majd a mascarponekrém, amiből éppen csak pár kanállal hagytam, hogy az oldalát kicsit befedjem (amolyan rusztikus stílusban).  Potyogott ide is pár szem áfonya, majd lezártam az utolsó piskótalappal.
A tetejére leheletvékonyan kentem a mascarponekrémből, hogy a ráfolyatott csokit ne szívja majd be, de a krém többi része a torta oldalán kötött ki, amolyan laza mozdulatokkal felvíve!

Tortát most nem toltam be a hűtőbe, mert ha a hideg mascarponekrémre öntöm az olvadt étcsokoládét, akkor az azonnal megdermed és nem tudom belenyomni a krémes-gyümölcsös kosárkákat, valamint nem ragadnak bele a rápotyogtatott erdei finomságok.
A kosárkákat kivettem a hűtőből és a torta közelébe készítettem a gyümölcsökkel együtt.
Az étcsokit vízgőz felett felolvasztottam, hozzákevertem az olajat (hogy szép fényes legyen a máz) és leöntöttem a torta tetejét.
Gyorsan dolgoztam, mert azért dermedt a csoki egy picit, úgyhogy rápakoltam a kosárkákat, majd megszórtam gyümölcsökkel, az oldalára is rakosgattam málnát és szedret.
Aztán ment a hűtőbe dermedni!

A férjem, amikor meglátta, nem akarta engedni, hogy átvigyem Maja barátnőmnek a tortát, mert ezt "muszáj" megenni, így megígértem neki, hogy hamarosan lesz ismétlés!
Barátnőm szemében a csillogás pedig mindent elárult!

Boldog születésnapot Maja!









6 megjegyzés:

  1. Bár az "Édesben" már dícsértem ,most itt is megteszem:)Fantasztikus!Ez Az én tortám is lehetne:))

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen:-) Megkukkoltam a blogodat, van mit kipróbálnom róla:-) Az ételízesítőd egy csoda!

    VálaszTörlés
  3. Megsütöttem a férjem 40. születésnapjára most hétvégén. Ilyen finom tortát még sosem ettem, isteni lett, mindenki el volt ájulva tőle. Köszönjük

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán nincs mit, nagyon örülök, hogy ízlett! Ha esetleg készítettél róla képet, kérlek küldd el markaboszikonyha@gmail.com -ra és én kiteszem a büszkeségfalra :-)

      Törlés
  4. Ó, de szép! Az íze pedig nem is kétséges... :)

    VálaszTörlés
  5. Krammerné TakácsKatalin2017. január 16. 9:01

    A gyümölcsök fagyasztottak? Nem áztatják el a tésztát és a kosárkákat?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...