Tegnap egy egyszerű és eszméletlenül finom ebédet dobtam össze. Tényleg csak összedobtam, mert nem nagyon volt időm: eperbefőzési lázban égek.
Úgyhogy kevés hagyma, kevés darált hús, rá a paradicsomszósz, majd bele a kuszkusz és hadd főjön:-)
Aztán zsenge, picike tököt gyorsan kivájtam, megtöltöttem, tejföl-sajt rá és ment is a sütőbe.
Hmmm, isteni vacsora, mind a hat fél töltött tök elfogyott! :-)
Hozzávalók:
3 zsenge főzőtök
500 gramm darált hús
1 vöröshagyma kockára vágva
2 gerezd fokhagyma összevágva
1 üveg paradicsomszósz
só
bors
kapor
2 marék kuszkusz (nekem most gyöngy alakú volt otthon)
1 nagy doboz tejföl
15 dkg trappista sajt
Elsőként a tököket nagyon alaposan, kefével lesikáltam, majd félbevágtam, a magos részét kivájtam és kidobtam, végül kb fél centis héjat+tökhúst hagytam benne, a többi részt kikapargattam és félretettem. Kevés olajon a hagymát megfuttattam, majd hozzáadtam a darált húst és megpirítottam. Majd felöntöttem a paradicsomszósszal és hozzátettem a kikapart tökhúst, egy csokor apróra vágott kapor kíséretében. Végül hozzáadtam a kuszkuszt és fedő alatt kb negyed óra alatt puhára pároltam (közben azárt rá-ránéztem, nehogy leégjen és ha kellett kevés vizet még öntöttem hozzá.)
Ízlés szerint még lehet sózni, borsozni, nekem elég sós volt a paradicsomszósztól.
Végül a kivájt tökökbe töltöttem a húsos-kuszkuszos tölteléket, a tetejükre tejfölt kentem és reszelt sajttal meghintettem.
200 fokos sütőben kb 45 perc alatt készre sütöttem. Mivel a héját előtte alaposan lesikáltam és a sütőben puhára párolódott, így nyugodtan meg lehet ám enni és nagyon finom!
Nagyon jók ezek a töltött zöldségek- többet adnak, mint külön-külön a hozzávalók!
VálaszTörlésHú, én odavagyok a töltött zöldségekért, csak valahogy a blogra felejtem el őket feltenni! :-)
Törlés