Ki ne evett volna már életében téli fagyit? Én először még egészen csöpp koromban találkoztam vele, no persze akkoriban jó vajas és kevéssé csokis volt, de ez nem számított, imádtam!
Aztán jópár évre eltűnt a köztudatból, de pár éve néhány üzletben, sőt, ma már a piacon is egyre többször belebotlok. Az íze néhánynak mit sem változott, sőt. Vannak olyan túlhabosított, túlvajasított változatok, amik ehetetlenek. De persze néha sikerül kifogni pár igazán finomat is, aztán persze erre a többi anyuka is rájön és mindenki jól felvásárolja, én meg vadászhatok utána hetekig, mire újra sikerül rátalálnom.
A nagy vadászat elkerülése végett úgy döntöttem, elkészítem a saját téli fagyimat, olyan csokisra, amilyenre csak akarom.
Tölcsért a Lidlben vettem, de mivel ez szezonális termék, így ajánlom cukrászati termékekkel foglalkozó üzletek illetve az Ázsia Bt felkutatását.
És a krém honnan jött? Barátnőm kislányának készítettem szülinapi tortát, de csak picikét kértek, így maradt egy csomó csokikrémem. És olyan habos és csokis volt, hogy azonnal a téli fagyi jutott eszembe róla. Nos, ez került bele a tölcsérb.
Hozzávalók 12 darabhoz:
fél zacskó vaníliás pudingpor (de jó a csokis is, csak nekem pont ez volt otthon)
2,5 dl tej
3 evőkanál cukor
1 teáskanál finomliszt
100 gramm étcsokoládé (min 60 %-os)
2 evőkanál holland kakaópor
120 gramm - nem túl puha - vaj
a tetejére: 50 gramm olvasztott étcsokoládé
A pudingport és a lisztet egy edénybe kimértem, majd kevés tejjel felöntöttem és csomómentesre kevertem. A maradék tejet feltettem a tűzre és forrósodásig melegítettem, de nem hagytam felforrni. Ekkor a forró tejből keveset a pudingporos krémhez kevertem, hogy nehogy összekapja a forró tej és becsomósodjon, majd a már elkevert pudingos masszát a maradék forró tejhez visszaöntöttem a lábasba és tovább melegítettem folyamatos kevergetés közben, most már bátran hagyva, hogy felforrjon. Forrás után még kb 2-3 percig kevergettem, amíg nagyon sűrű krémet nem kaptam. Ezután beletördeltem az étcsokit és addig kevergettem, amíg az összes csoki el nem olvadt.
Aztán a krémet hagytam kihűlni. Miután teljesen kihűlt (de tényleg, mert nem szabad a vajnak beleolvadnia!), robotgépbe átszedtem, hozzáadtam a vajat és a habverővel elkezdtem közepes fokozaton összekeverni. Közben óvatosan hozzáadtam a 2 evőkanál kakaóport is. Amikor teljesen egynemű krémet kaptam, a legmagasabb fokozatra kapcsoltam és 1 percen át hagytam alaposan kihabosítani a csokikrémet.
( ha véletlenül elrontanánk a dolgot és a krém túl puha lenne pl, mert langyos maradt és a vaj felolvadt benne, akkor érdemes a kihabosítás előtt kb 20 percre hűtőbe tenni a krémet, amíg kicsit meg nem dermed, majd ekkor jöhet a kihabosítás)
Ezután már könnyű dolgom volt: a tölcsérekbe belekanalaztam a csokikrémet, majd egy tálkában, vízgőz felett megolvasztottam 50 gramm csokoládét és a csokikrémmel töltött tölcséreket megdöntve, mindegyik tetejét megcsorgattam a folyós olvasztott csokoládéval.
(ha a csorgatás előtt a krémmel töltött tölcséreket 10 percre a hűtőbe tesszük, a csorgatott csoki szinte azonnal rádermed. De a szobahőmérsékletű töltött fagyikon is össze fog állni, csak várni kell egy keveset)
A boltit sose szerettem, de ez jól ahngzik :)
VálaszTörlésKöszi szépen :-)
Törlésna, ez a recept, amit titkolni fogok gyerkőceim előtt egészen addig, míg neki nem tudok állni! :D klafa!
VálaszTörlésDina, majd mesélj, milyen lett! :-)
TörlésDrága Markám, mond hogy nyithatom az ablakot..... :-)
VálaszTörlésZsuzsi, sajnos mind elfogyott :-( De legközelebb küldök, ígérem :-)
TörlésDe szuper, nagyon tetszik! Persze, hogy ettem gyerekkoromban téli fagyit, úgyhogy nosztalgiázom a fagyid láttán... :)
VálaszTörlésÖrülök neki Gabi :-) Remélem te is el fogod készíteni :-)
Törléssose szerettem a boltit, de ez annyira jól néz ki, hogy ki fogom próbálni :)
VálaszTörlésRemélem viszont látom a blogodon, barátném :-)
TörlésMarka, örülök, hogy meggyógyultál és közzétetted ezt a finomságot. Anno én is nagyon szerettem, de néhány éve valami "retro" akcióban belefutottam valami szörnyedvénybe. Ezek gyönyörűek és biztosan nagyon finomak is! Ügyes vagy!!!!!
VálaszTörlésÁgi drága, nagyon köszönöm! Mindig olyan kedvesek a szavaid, igazi szívből jövő szavak :-)
TörlésÉn még soha nem ettem ilyesmit, miről maradhattam le. :( De amint olyan helyen járok és kapok fagyi tölcsért, nyomba elkészítem. Nagyon finom lehet. :)
VálaszTörlés