Itt a rebarbara szezon és természet anyánk olyan okosan találta ki, hogy ezzel egy időben terem az eper is. E két finomság egyesítése pedig isteni csodákat eredményez, legyen szó lekvárról, chutneyról, süteményről, pohárkrémről vagy egy finom epres-rebarbarás táskáról.
A rebarbara csodaszép növény, hatalmas levelei vannak, mégis, mi csak a szárát, azaz nyelét fogyasztjuk. Levele igen mérgező, így nem ajánlatos próbálkozni vele. Gyökere pedig hashajtó hatású (viszont a gyökeréből készült főzet a szőke hajat hamvasítja), így ez a rész is használhatatlan a konyhatündérek és boszorkák számára.
Nyelének színe a mélybordótól a zöldig változó, íze pedig savanykás. Annyira, hogy édességként való elkészítésekor ajánlatos előtte kevés cukorral megszórni és kb 1 órát állni hagyni. Ettől megszelídül a savanyú íz és élvezhetőbb a süteményekben, krémekben...stb. A belőle kifolyó cukros-savanykás lé pedig vízzel felengedve isteni rebarbarás szörpöt eredményez.
Hűtőben csak pár napig áll el, mivel hamar elveszíti nedvességtartalmát, de mélyhűtőben kiválóan eltartható, természetesen pucolás után.
A rebarbara pucolása igen egyszerű: a végeiből 1-1 centit levágunk, majd lehántjuk a külső héját vékonyan. Akkor jó a rebarbara, ha alatta nedves, ebből tudhatjuk, hogy igazán friss.
Ezután már csak igény szerint daraboljuk és már készülhet is belőle édesség vagy akár húsok mellé köret.
Ezúttal a rebarbarát eperrel és mascarponekrémmel párosítottam és mindezt leveles tésztába csomagoltam. Hmmmm, fantasztikusan finom és egyszerű, próbáljátok ki ti is!
Hozzávalók:
1 rebarbaraszár
(+1 evőkanál nádcukor a "szelídítéshez")
15 szem eper
3 evőkanál mascarpone
2 evőkanál porcukor
1 csomag kinyújtott leveles tészta
1 tojás felverve (a tészta lekenéséhez)
A rebarbaraszárat megpucoltam, majd fél centis darabokra vágtam. Egy mélytányérba tettem és meghintettem 1 evőkanál nádcukorral, majd 1 órán át hagytam pihenni.
Az epret megpucoltam, megmostam és összevágtam kis darabokra (általában négy felé).
A mascarponét elkevertem a porcukorral, majd elővettem a leveles tésztát is kiterítettem.
A képen látható módon 4 egyenlő részre vágtam, majd mind a 4 téglalapot képzeletben elfeleztem, az egyik felének közepére halmoztam 1-1- evőkanál mascarponét, erre szedtem a lecsöpögtetett epret és rebarbarát. A levelestészta másik felét bemetszettem 3 helyen , hogy sülés közben szépen kinyíljon, majd ezt a felet ráhajtottam az alsó, gyümölcsös-mascarponévalt töltött téglalapra. A téglalapok széleit még a ráhajtás előtt megkentem felvert tojással, hogy sütés közben összeragadjon és oldalt ne tudjon kifolyni a krém és a lé. Ráadásul még egy villával össze is nyomtam, hogy biztos legyen az az összeragadás.
Aztán a táska tetejét is lekentem felvert tojással és 180 fokos sütőben aranybarnára sütöttem. (kb 15-18 perc alatt)
Nagyszerű finomságot hoztál újra! Nem tudom miért, nálunkfelé rebarbarát nem lehet kapni.
VálaszTörlésMivel sok finom, egészséges receptet hozol nekünk, vegyél részt Te is az egészséges mozgalomban. Kukkants be hozzám, légyszi:-)
HAjni, Zoli, köszi szépen, már megyek is hozzátok :-)
VálaszTörlésHmmm, de kívánatos :)) Rebarbara eperrel mindig jöhet!
VálaszTörlésImádnám:) Mg kicsi a rebarbarám, várom, hogy nőjön. Egyszer sütöttem mascarponés epres croissant, az is isteni volt:)
VálaszTörlésCsalafinta fotók erről az ínycsiklandó sütiről
VálaszTörlés