Tegnap spagetti carbonara-t készítettem ebédre, 2 tojás sárgáját használtam fel hozzá, maradt tehát 2 fehérje, amit betettem a hűtőbe, gondolván, majdcsak kitalálok holnapra valamit. Aztán beugrott a Kifőztük magazin decemberi számában minap látott csokis-gesztenyés habcsóktorta, gondoltam én is elkészítem, de kicsit másképp. A habcsóktortám alapja most egy egyszerű recept volt (bár legközelebb kipróbálom a nyáron már jól bevált Pavlova tortám habcsók alapjával is.
Hozzávalók 21 darabhoz - amiből 7 db 3 emeletes tortácska lett:
2 tojásfehérje
18 dkg cukor
kevés víz
csipet só
gesztenyemassza
kevés tej
1,5 dl tejszín
100 gramm étcsokoládé
hópehely alakú díszítő cukorka
A cukor kétharmadát beleszórtam egy nyeles lábasba, majd felöntöttem annyi vízzel, ami éppen ellepi és sziruppá főztem (vigyáztam, hogy nehogy karamellizálódjon a cukor, tehát lassú tűzön kavargattam, amíg az össze cukor el nem olvadt) Ezután a tojásfehérjéket a maradék egyharmad cukorral felvertem és amikor kemény habbá állt össze, lassan, óvatosan, kis sugárban csorgatva hozzáadtam a cukorszirupot, miközben a habverő folyamatosan járt. Legalább 10 percen át kevertem, amíg a hab fényes nem lett és un. csúcsot nem vetett.
A habnak így kell kinéznie (fényes és kemény):
Fogtam egy fémtálcát, az aljára tettem sütőpapírt és habzsák segítségével kb 7 cm átmérőjű korongokat nyomtam úgy, hogy a szélére körbe még egy réteget rányomtam, ezzel amolyan mélytányér alakúra formáztam. A habcsókokat betoltam 100 fokos sütőbe és kb 30 percig szárítottam (legközelebb elég lesz 15-20 perc is, mert kicsit drappossá váltak, de az ízükön ez mit sem változtatott)
Amíg a korongok száradtak, addig a gesztenyemasszát egy kevés tejjel puhává varázsoltam. Elkészítettem a csokitölteléket is: 1,5 dl tejszínt felmelegítettem, majd a forró tejszínbe tördeltem 100 gramm étcsokoládét és addig kevergettem, amíg a csokoládé teljesen el nem olvadt.
Amikor a habcsókok elkészültek, a sütőből kivéve hagytam őket kihűlni, majd lehúztam a sütőpapírról egymás mellé raktam és elkezdtem töltögetni: a "habcsók-tányérkák" aljára tettem 1-1 teáskanál csokoládékrémet, majd erre raktam szintén 1-1 teáskanál gesztenyemasszát. Aztán 3 ilyen töltött habcsókocskát egymásra pakoltam (óvatosan, mert törik ám!), a tetejére pedig hópihe-cukrot szórtam.
Advent második vasárnapjára igazán méltó és finom édességet készíthetünk.
Jó étvágyat hozzá!
Nagyon szép tornyocskáid lettek! Bebonbonozni őket? Hmmmm?????
VálaszTörlésHehe, gondolkodtam rajta, majd ha lement a karácsony, foglalkozom vele:-))))
VálaszTörlésMarka!
VálaszTörlésNe kínlódj a bonbonozással,eltakarnád a rétegeket!Ez így tökéletes!
Zsóka, köszönöm szépen:-) Karácsony előtt már nem lesz időm új bonbonokra, de jövőre talán lesz valami izgalmas finomság még ebből:-)
VálaszTörlés