2012. december 12.

Mézeskalács

Hosszú évek óta egy bevált receptet használok, amit még kb 8 éve kaptam drága barátnőmtől. Nekem nagyon bejött, mert jól záródó dobozban tárolva a sütemény puha marad és akár heteken át is eláll - már ha a család meg nem eszi az összeset 2-3 nap alatt.-) Ajándéknak is kiváló, ráadásul a gyerekeket is klasszul be lehet vonni a készítésébe. Nálunk imádják kiszúrni a formákat, a díszítés pedig a legviccesebb - és persze legkoszosabb - része, de megéri, mert csodás alkotások születnek. És a nagyszülőknek már nem is kell annál  nagyobb ajándék, mint az unokák által készített mézeskalács-figurák!

Hozzávalók (kb 100 figurához):
500 gramm finomliszt
250 gramm méz (napraforgóméz a legjobb, de bármilyen semleges ízű jó lesz)
100 gramm porcukor
50 gramm margarin vagy vaj
2 tojás sárgája
1 teáskanál szódabikarbóna
0,25 dl tej
fél citrom reszelt héja
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

A hozzávalókat összekeverjük és alaposan összegyúrjuk, majd egy tálba téve 1 éjszakán át pihentetjük a hűtőben. Másnap 3-4 mm vékonyra nyújtjuk és csinos karácsonyi formákkal kiszúrjuk.
180 fokra előmelegített sütőben kb 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Vigyázzunk, mert nagyon könnyen megég.
Ha kész megvárjuk, amíg kihűl, majd a megmaradt 2 tojásfehérjét elkezdjük habbá verni, 20-25 dkg porcukrot szitálunk hozzá és sűrű masszává verjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...