Nagyon-nagyon karácsonyi torta receptjét kerestem. És találtam is a BBC Food oldalán. Ma meg is sütöttem, de mivel napokon át kell még "érlelnem", így a végeredményről majd csak karácsony után tudok beszámolni. Egyenlőre annyit tudok, hogy sütés után az aljából kivágtam egy kis darabot és megkóstoltam. És fantasztikusan finom. Milyen is lehetne, hiszen tele van mézzel, narancslekvárral, aszalt gyümölcsökkel és tört, darált magvakkal. Most már nincs más dolgom, mint karácsonyig 1-2 alkalommal még pálinkát injektálni belé, hogy a már kész tészta magába szívja, majd karácsony napján beborítom az egészet kívülről is narancslekvárral és befedem marcipánnal. Szenteste igazi különlegesség fogja várni a családot! Aki bátor, vágjon bele most!
Hozzávalók
225g sima liszt
¼ teáskanál só
½ tk mézeskalács fűszer
½ tk őrölt fahéj
200g vaj
200g barna cukor
2 evőkanál méz
1 evőkanál lekvár (én narancsot használtam)
¼ tk vanília kivonattal
4 tojás, enyhén felverve
800g vegyes aszalt gyümölcs (szilva, sárgabarack, vörösáfonya)
100g apróra vágott mogyoró/dió
150g cseresznye (befőtt), félbevágva
100g hámozott mandula, apróra vágott
kevés pálinka/brandy
225g sima liszt
¼ teáskanál só
½ tk mézeskalács fűszer
½ tk őrölt fahéj
200g vaj
200g barna cukor
2 evőkanál méz
1 evőkanál lekvár (én narancsot használtam)
¼ tk vanília kivonattal
4 tojás, enyhén felverve
800g vegyes aszalt gyümölcs (szilva, sárgabarack, vörösáfonya)
100g apróra vágott mogyoró/dió
150g cseresznye (befőtt), félbevágva
100g hámozott mandula, apróra vágott
kevés pálinka/brandy
Melegítsük
fel a sütőt 150 fokra. Egy 20cm átmérőjű
kerek tortaformát kibélelünk az alján és az oldalán is sütőpapírral.
Szitáljuk a lisztet, a sót, a mézeskalács fűszerkeveréket, fahéjat egy tálba.
Tegyük a vajat és a cukrot egy nagy keverő tálba, majd keverjük bele a cukrot, mézet, a lekvárt és a vanília kivonatot. Robotgéppel keverjük krémesre az egészet.
Szitáljuk a lisztet, a sót, a mézeskalács fűszerkeveréket, fahéjat egy tálba.
Tegyük a vajat és a cukrot egy nagy keverő tálba, majd keverjük bele a cukrot, mézet, a lekvárt és a vanília kivonatot. Robotgéppel keverjük krémesre az egészet.
A felvert
tojásokat is keverjük a vajas masszához, majd adjuk hozzá a lisztet
evőkanalanként és alaposan keverjük el csomómentesre a tésztát.
Ezután hozzáadhatjuk az aszalt gyümölcsöket, a mandulát és a mogyorót/diót és a félbevágott cseresznyét.
Ezután hozzáadhatjuk az aszalt gyümölcsöket, a mandulát és a mogyorót/diót és a félbevágott cseresznyét.
Tegyük
sütőbe és süssük 3 órán át, majd végezzünk tűpróbát. Ha a tészta belül még nem
sült át, süssük tovább és minden 20 percben ellenőrizzük, hogy a tészta állaga
már megfelelő.
A tortát folpackba csomagolva, jól záródó műanyag edényben tároljuk, a lukakkal felfelé. Kb 2 nap múlva ismét nyomjunk belé kevés alkoholt. Majd, a fogyasztás napján kenjük be lekvárral, tegyünk rá marcipán borítást és díszítsük kedvünk szerint.
ez igen rendben van :)
VálaszTörlésAnnyira, hogy most már minden évben el kell készítenem! :-)
VálaszTörlés:) Ez igazan tetszik!!! Neki is allok holnap vagy holnaputan, igy meg beleferek az idobe! Koszi!!!!
VálaszTörlésMAjd mesélj, hogy milyen lett! .-)
Törlés