Ma reggel gondoltam egyet, és az anyósoméktól kapott 10 gyönyörű és igazi tyúktojást omlettként tálaltam a család elé. Hatalmas sikere volt, a "bármikor elkészíthető" ételek listájára került.
Hozzávalók 1 adaghoz:
5 tojás
1 marék reszelt trappista
1 evőkanál apróra összevágott póréhagyma
só
bors
1 teáskanál vaj
Az omlettnek van pár alapszabálya. Az egyik, hogy kell hozzá egy széles serpenyő. A másik, hogy a tojásokat kizárólag forró, de nem tűzforró serpenyőbe szabad önteni, különben az alja megbarnul és kiszárad. A harmadik, hogy egyszerre 6 tojásnál többet nem szabad a serpenyőbe tenni, nem lehet túl vastag a tojásréteg, különben nem lesz olyan jó a kemény-lágy összhatás. Itt az a legfontosabb, hogy egy nagyon vékony rétegben megszilárduljon a tojás alja, de a teteje lágy maradjon és egyik réteg se legyen hangsúlyos. Nem kell félni, nem bonyolult, csak ezt a három alapszabályt kell betartani és akkor teljes lesz a siker!
Finoman kell igazgatni, nehogy elszakadjon |
Aztán elővettem a serpenyőt és beletettem a vajat, és hagytam felolvadni. Amikor a vaj elkezdett kissé habzani, beleöntöttem a felvert tojást és lazán, finoman megrázogattam a serpenyőt, hogy a tojás egyenletesen elfolyjon az egész serpenyő alján. Közepes lángon sütöttem, így kb 30 másodperc alatt megszilárdult az alja, de a teteje még kicsit szaftos, lágy maradt. Közben villával meg-megigazítgattam, de csak óvatosan, hogy vékony maradjon az omlett és ne szakadjon el.
Majd lezártam a gázt, az omlett egyik felére szórtam a marék sajtot és az evőkanálnyi összevágott póréhagymát. Ezután jött a bűvészmutatvány: az omlett egyik felét óvatosan, villával ráhajtottam a közepére, majd a másik felével is ezt tettem, mintegy összecsomagolva a finomságokat.
Tányérra téve azonnal tálaltam!
(az omletten lévő "feltéteket" ízlés szerint lehet variálni: gomba, sonka, előre lepirított bacon és előre megpirított zöldspárga is kerülhet rá)
Baconos-spárgás omlett |
Mi is nagyon imádjuk a tojást reggelire - főleg, ha tuti a tojások eredete :)
VálaszTörlés