Egyszer, még horvát nyaralásunk alatt ettem egy spenótos-lazacos tésztacsodát, ami annyira élénken él még mindig az emlékezetemben, hogy gondoltam, spenóttal készítem el. Na, de mégis hogyan? Tegyem alufóliába és köré a spenótot? Akkor már inkább legyen leveles tészta. És akkor már hívjuk a lazacot wellingtonnak. Hiszen igen híres társa, a bélszín is ezzel az elnevezéssel bír, de amíg a bélszínt gombapéppel és leveles tésztával sütik meg, én a lazacnak a spenótot szavaztam meg. És nem bántam meg egy csöppet sem, mennyei házasságnak bizonyult az én kis találmányom:-))) (nos, nyilván nem az enyém, hiszen a neten jó sok lazacos-spenótos recept található, de kicsit "markásítva" már igazán az enyémnek vallhatom:-)
Hozzávalók 4 személyre:
2 darab kb 25 dekás lazacfilé-szelet
200 gramm mélyhűtött spenót (én darabosat szoktam venni, ami még nincs összefőzve semmivel, így én ízesítem)
1 dl tejszín
só
bors
szerecsendió
olaj
citromlé
2 csomag kinyújtott leveles tészta
Az 1 kilós lazacfilét 4 szép darab lazacszeletre osztottam (kettőt a fagyasztóba csuktam) kettőt belőle meglocsoltam citromlével, sóztam, borsoztam, kevés olajat is rákentem, hogy ne száradjon ki a hal.
Majd a hűtőbe tettem pihenni kb 2 órára.
Ezután elkészítettem a spenótot, hiszen ki kell hűlnie, mielőtt a leveles tésztára teszem.
A fagyasztott spenótot már előző este kiengedtem, most leöntöttem róla a rengeteg felesleges levet, majd serpenyőbe tettem, sóztam, borsoztam és alaposan átpirítgattam. Reszeltem hozzá szerecsendiót is, végül felöntöttem 1 dl tejszínnel és addig főztem, amíg a tejszín be nem sűrűsödött (ez nekem pár perc volt). Majd lezártam a gázt és hagytam a spenótot teljesen kihűlni.
Kb másfél óra múlva (de persze lehet hamarabb is, lényeg, hogy a spenót kihűljön) elővettem egy fémtálcát, amit letakartam sütőpapírral: erre jönnek majd a leveles tésztába rejtett lazacok.
A leveles tésztákat elővettem, kicsit még nyújtottam rajtuk, majd gondolatban elfeleztem mindkét tésztát és a gondolatbeli fél oldalak közepére kentem egy akkora téglalapnyi spenótot, amire a lazacszelet pontosan illeszkedik. Majd erre fektettem a lazacokat és a halak tetejét is bevontam a maradék spenóttal. Majd rájuk hajtottam a tészta másik felét, amit előtte a széleinél bekenegettem tojással, hogy sütés közben jól összeragadjanak. Egyszóval csinos kis batyukat készítettem.
Mindkét batyut a sütőpapírral borított tálcára tettem, óvatosan rombusz alakú bevágásokat ejtettem rajtuk (de a tésztát nem szabad átvágni, úgyhogy nagyon óvatosan azzal a díszítéssel!), majd mindkét batyu tetejét megkentem tojással és már ment is a sütőbe. 200 fokon kb 20 perc alatt kész lett, de folyamatosan figyeltem, a tészta nehogy megégjen.
Szerintem igazán különleges halétel lehet az ünnepi asztalon akár szenteste, akár karácsony első napján is!
Karácsonyra is pompás ötlet!
VálaszTörlésIgen, én is arra gondoltam, hogy sok asztal dísze lehet akár szenteste is:-)
VálaszTörlésTegnap ezt is leteszteltük, valami mennyei ez az étel! Kicsit felturbóztam még a spenótot fokhagymával, megérte :)Szenteste ez lesz a menü a családdal és én csinálom meg, így segítek anyukámnak!
VálaszTörlésVica
Kedves Vica! Nagyon örülök, hogy ízlett! Általában én is szoktam bele fokhagymát tenni, és úgy még finomabb :-)
VálaszTörlésRemélem a családnak is ízleni fog!
Boldog karácsonyt: Marka