2013. január 3.

Churros

Annyira, de annyira régóta szemezek ezzel az édességgel. Egyrészt, mert annyira csinoska és csábító kis rudacskák, másrészt, mert fahéjas cukorban van megforgatva. Évekkel ezelőtt láttam már Spanyolországban egy élelmiszerboltban (amolyan kész és csomagolt változat), de valahogy nem volt olyan guszta, hogy meg is vegyem. Aztán időről időre belebotlottam mindenféle főzős műsorokban, de gondoltam, elég macerás lehet. Ha tudtam volna...
Ennél egyszerűbb finomságot. Amíg készítettem a rizottót vacsorára, gyorsan összedobtam a tésztát, aztán gyorsan ki is sütöttem. Az adag rengeteg churroshoz elég, énma csak a felét sütöttem ki, ráadásul csak vékony csillagcsövem volt, így holnap még folyt. köv. egy vastagabb kinyomóval.

És egy kis történelem.
"A churros spanyol eredetű pálmaolajban sült sütemény. Töltött és töltetlen formában is fogyasztják. Töltetlen formában leginkább reggelire egy jó pohár forró csokoládé vagy sűrű csokoládékrém mártás kíséretében, töltött formáját a nap bármely szakában desszertként.
Jelenleg a terméket főképpen a spanyol nyelvterületeken ismerik világszerte. Származási helyén, Spanyolországban töltetlen formában eszik, míg Közép és Dél-Amerikában, ill. Észak-Amerika déli államaiban töltött változata terjedt el. A churros Európa más államaiban is jelen van, pl. Portugáliában, Angliában, Franciaországban, Svájcban, Németországban és Ausztriában is találkozhatsz már vele. Magyarországon most kezdik megismerni.
A churrost spanyol birkapásztorok találták ki évszázadokkal ezelőtt. A hegyekben legeltető juhászok számára kevés lehetőség adódott főtt táplálékot enni. A legelőkön eszközök hiányában a legtöbb, amire futotta, hogy egyszerű kenyeret sütöttek maguknak a tűz fölött. A kenyér nehezen sült át belül, de rájöttek, hogy ha hosszúkás csillag formájú kenyérkéket csinálnak, akkor az belül is jobban átsül, kívül pedig finom ropogós lesz.
A kész kenyeret fahéjas cukorba forgatták, majd alakja miatt az általuk legeltetett juhfajtáról (Churra) nevezték el. A birkák szarva ugyanis nagyon hasonlított az elkészült süteményhez. Így született meg a ma Churros néven ismert szarv alakú, ízletes, ropogós sütemény.
Az étel Dél-Amerikába az 1500-as évek elején érkezett, amikor Hernán Cortés a mai Kuba területére lépett. Azóta arrafelé is az emberek közkedvelt eledele." Forrás  és recept innen.

Hozzávalók:
3 dl víz
100 gramm vaj
csipet só
125 gramm liszt
3 tojás
porcukor
fahéj
a sütéshez olaj (én napraforgóolajat használtam)

A vízbe beletettem a vajat és a csipet sót, majd felforraltam. Amikor forrt, a lángot alacsonyra vettem és kézi habverővel hozzákevertem a lisztet úgy, hogy a massza csomómentes legyen és elváljon keverés közben az edény falától. Majd hagytam kihűlni és amikor már langyos volt, egy fakanállal egyenként belekevertem a tojásokat. A masszát csillagcsöves habzsákba töltöttem és forró olajban nyomtam kb ujjnyi hosszú csíkokat. Hamar pirul, ezért gyorsan kell forgatni, majd az olajból kiszedve fahéjas porcukorban forgattam meg.


Érdemes kipróbálni csokikrémmel leöntve, vagy a vastagabb fajta belsejébe habzsák segítségével csokoládés vagy vaníliás krémet is lehet tölteni (én csokoládé pudinggal töltöttem). Egyszerűen abbahagyhatatlan!



3 megjegyzés:

  1. Ezzel szemezek én is már egy ideje. El is fogom készíteni, olyan guszta:-)

    VálaszTörlés
  2. Hajni, én is sokat vártam, de ma rájöttem, hogy kár volt. Holnap vastagokat is csinálok, amibe vaníliás és csokis krémet töltök. Ha sikerül, akkor pár képpel majd kiegészítem a blogbejegyzést! :-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...