2013. január 24.

Fahéjas narancslekvár

Vettem egy nagyobb mennyiségű kezeletlen héjú tarocco narancsot, és egy részét narancslekvárként képzeltem el. A tarocco egy szicíliai, félvér fajta, éppen ezért a lekvárom is szép, sötét-naracs színű lett. Tettem bele narancshéjat is bőven, és sikerült is elkészítenem életem egyik legfinomabb narancslekvárját. Biztos, ami biztos alapon főztem bele egy fahéjat is és bátran mondhatom, csak jót tett a narancsnak ez a kis fűszeres íz!
Aki édes narancslekvárra vágyik, az ne is olvassa tovább, mert az enyém kicsit kesernyés (de csak annyira, amennyire egy narancslekvárnak illik) és minimális cukrot tartalmaz.

Hozzávalók:
3 kg narancs (nekem 16 db volt)
6 narancs héja gyufaszál vékonyságúra vágva
2 dl víz
300 gramm cukor
1 fahéj

A narancsok közül 6 szépet lemostam és zöldséghámozóval vékony héjdarabokat forgácsoltam róla. Ezeket gyufaszál vékonyságúra vágtam, majd 2 dl vízben feloldottam 200 gramm cukrot és ebben a szirupban főztem a narancshéjat kb 40 percig. Amíg a narancshéj főtt, én a többi narancsot "kibeleztem". Sok helyen olvastam már, hogy narancslekvár készítésnél meg kell szabadulni minden héjtól, még a narancshúst körbevevő vékony hártyától is, mivel az nagyon megkeseríti a lekvárt. Így kifundáltam egy módot, ahogy a legkevesebb munkával a legtöbb narancshúshoz és léhez juthatok anélkül, hogy a keserű belső héja is belekerülne. A módszer igen egyszerű: a narancsot keresztben kettévágom, majd egy kanál segítségével óvatosan kikaparom a húst - és vele együtt a narancslét is - így gyakorlatilag semmi fehér és keserű nem kerül bele a lekvárba, csak amennyit én szeretnék. Az a keserűség pedig bőven elég, ami a cukorszirupban fővő narancshéjból kijön. Ez adja meg igazán a lekvár zamatát.
Szóval, miután mind a 16 narancsot kikapargattam , hozzáadtam a már 40 perce fővő cukorszirupos narancshéjhoz és rászórtam még 100 gramm cukrot, a fahéjat, valamint egy fél citrom levét is belefacsartam, mivel így megőrzi a lekvár a gyönyörű, narancsvörös színét.

Kb 2 órán át főztem alacsony lángon, egészen addig, amíg a lekvár állaga elég zselés nem lett. Hozzáteszem, ehhez a lekvár kb fele el is főtt. És hogy hogyan is tudom ellenőrizni, hogy elég jó lesz az állaga? Egy kistányérra szedjünk egy keveset és ha pár perc múlva "megzselésedik", akkor jó. Ha folyós marad, akkor lehet tovább főzni még 10 percig, majd újabb próba. De már a kevergetés közben is érezni ám, ahogy a lekvár egyre sűrűbb és sűrűbb. Szóval tévedni nem lehet. Ha mégis bizonytalanság gyötör, inkább tegyél bele Dzsemfixet, abból nagy baj nem lehet!
Szerencsére nekem jó sűrű lett, meg is töltöttem vele két 370 ml-es üveget és még a desszerthez is maradt belőle.
Érdemes házilag készíteni, sokkal intenzívebb, sokkal narancsosabb, mint bármilyen bolti narancslekvár!

2 megjegyzés:

  1. Ha mégis bizonytalanság gyötör, inkább tegyél bele Dzsemfixet, abból nagy baj nem lehet!

    De, lehet. Ehetetlen kemény zselé lesz az egész.

    VálaszTörlés
  2. Ági, ha valakinek kevesebb benne a gyümölcshús, vagy kevesebb cukorral készíti és nincs türelme/ideje elforralni a levet, akkor nyugodtan beletehet Dzsemfixet. Nyilván nem rengeteget, de szerencsére a dzsemfixből is lehet kikanalazni egy adagot és nem muszáj egyszerre felhasználni az egészet. Nekem volt olyan lekváron nyáron, ami nem akart besűrűsödni és a dzsemfix segített. És ha az ember módjával használja, nem lesz kemény a lekvár, hanem pont megfelelően zselés. Persze legjobb a zselé nélküli készítés, de ahhoz bizony pektin is kell! És vannak gyümölcsök, amiknek nem elég magas a pektintartalmuk.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...