2012. július 21.

Rigó Jancsi

Mostanában valahogy úgy alakult, hogy bármerre néztem, mindig Rigó Jancsiba botlottam. Ha gasztroblogokat olvasgattam, tuti felbukkant egy bejegyzés Jánosunkról. Ha lementem a piacra, tuti akciósan volt kitéve a cukrászdában. És ha a gyerekekkel betértünk a kedvenc fagyishoz, ott is rögtön szembetűnt ez a finomság. Ígyhát úgy véltem, a sors üzenni akar: "Marka, készíts Rigó Jancsit!"

És hát ki vagyok én, hogy szembeszálljak a sors akaratával, így bizony-bizony készítettem Rigó Jancsit. Emlékeztem, hogy pár hónapja Chili & Vanília honlapján találtam egy egyszerű, de nagyszerű receptet, ráadásul Tücsök és Bogár megadta a végső lökést.
A recept szerencsére ismerős, a krémet ugyanúgy kell készíteni, mint ahogy a Zila tortához csinálom. Piskótával pedig szerencsém volt, barátnőm kislányának készítettem szülinapi tortát és a piskótát így 2 tojással többre készítettem, majd kiszedtem belőle a nekem kellő tésztát egy külön tálba és kakaóval csokissá varázsoltam.

És hogy miért is akartam én ENNYIRE ezt a Rigó Jancsit? Gyerekkoromban fent laktunk a Budai Hegyekben, és viszonylag elérhető távolságban leledzett a híres Rigó Jancsi cukrászda, ahol szinte minden hétvégén ehettem egy Rigó Jancsit. Imádtam. Mit imádtam: majd'megőrültem érte. Függőségem örök szerelemmé alakult át, de sajnos már hosszú évek óta nem volt szerencsém az eredeti Rigó Jancsihoz.
Így gondoltam egyet, a sors is késztetett, és már nem volt megállás.

Íme, a recept, ami visszavarázsolt gyerekkorom gondtalan és önfeledt, varázslatos világába!
(Szerelmem szerint ez jobb, mintha cukrászdában vettük volna:-) Na, de ő elfogult ugyebár:-)

Hozzávalók:
a piskótához:
2 tojás
2 evőkanál cukor
2 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaópor

a krémhez:
800 ml habtejszín hidegre hűtve (legjobb egész éjszakára hűtőbe tenni)
3 evőkanál porcukor
200 gramm nagyon jó minőségű étcsokoládé

A tetején lévő mázhoz:
100 gramm étcsokoládé
1 evőkanál olaj

Igen, tudom, kicsit bonyolultan hangzik, de higgyétek el, nem az! Csak vágjatok bele és meg fogtok lepődni, mennyire gyorsan kész:-)

Először is elkészítettem a piskótát, szétválasztottam a tojások sárgáját és fehérjét. A sárgáját habosra kevertem a cukorral, a fehérjét keményre vertem, majud óvatosan összekevertem a habot a sárgájával és rászitáltam lassan a lisztet. A végén hozzáadtam a kakaóport is. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem.
200 fokos sütőben kb 20 percig sütöttem, de folyamatosan ellenőriztem. Amikor kész lett, gyorsan levettem az aljáról a sütőpapírt, majd hagytam kihűlni. Miután kihűlt, egy éles késsel kettévágtam, így két igen lapos piskótatésztát kaptam. Az egyiket (a felső felét) 12 egyenlő kockára vágtam és egy külön tálcára tettem, szorosan egymás mellé (mintha szét sem vágtam volna).
Majd elkészítettem a tetejére a csokimázat: vízgőz felett 100 gramm étcsokoládét megoilvasztottam, hozzákevertem 1 evőkanál olajat, majd a kockákra vágott piskótára csorgattam és szépen, egyenletesen elsimítottam. Ezután kb 10 percre hűtőbe tettem, éppen csak annyira, hogy elkezdjen dermedni a csokimáz, de még ne szilárduljon meg. Forró vízbe mártott késsel a kockákat szétvágtam és visszatettem a hűtőbe, hogya  csokimáz teljesen megdermedjen a tetején.

Majd következett a krém. Vízgőz felett megolvasztottam a 2 tábla étcsokit és langyosra (de még folyósra) hűtöttem. A 800 ml habtejszínt  kőkeményre vertem, majd óvatosan belecsorgattam a langyosra hűlt csokoládét és alaposan összekevertem. Aki nem bízik a habtejszínben, keverhet bele habfixálót vagy zselét, de én nem tettem, mert emlékeimben egy könnyű, habos krém él:-)
Szóval ezt a habot (így is kőkemény lett) szépen elegyengettem az egészben hagyott piskótán, majd a hűtőből kivett csokimázas kockákat elrendezgettem rajta. Aztán kicsit hűtőbe tettem, hogy dermedjen a hab, amjd kb 20 perc múlva kivettem és forró késsel a felső csokimázas tetőkockák szerint az egész sütit helyes kockákra szeleteltem.
Nekem összesen 12 kiadós kocka Rigó Jancsi sikerült a fenti mennyiségből!

Jó sütögetést!

2 megjegyzés:

  1. Isteni finom!!! Ma keszitettem eletem elso Rigo Jancsijat a recepted alapjan es nagy sikert arattam vele. Koszonom, hogy megosztottad velunk!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...