2012. július 26.

Vaníliakrémes almás lángos - Egy Doboz élete játékra

 Az ötletet Dizájnmenza adta, amikor új játékot talált ki, "Egy doboz élete" címmel.
Dizájnmenza ötlete a lángos volt újragondolva, és halkan megjegyezte, hogy lehetne gyümölcsöket is használni és édes vonalon mozogni. Naná, hogy innentől kezdve csak erre koncentráltam. Bevallom, nekem a konyhai feladatok olyan szinten jelentenek kihívást, hogy egy-egy új étel kitalálásakor van, hogy pár éjszakát álmatlanul forgolódok, ötletelek és legszívesebben azon hajnalban pattannék is a tűzhelyhez.
A lángos projektben nem voltam biztos, gondoltam, húzom-halasztom és majd meglátjuk. De közben kaptam egy hatalmas kosár almát, aminek egy részéből almáspite lekvárt készítettem, de maradt még egy kevés, amit a gyerekeknek szántam chips helyett ropogtatnivalónak.
Amikor elkészültem az almalekvárommal, olyan finom, almáspitébe való töltelék lett, hogy el is határoztam, a lángosomat is ezzel készítem. De hogyan?
Elkezdtem gugli barátomat faggatni, "almás lángos", "édes lángos",  de nem igazán volt találat. Az édes lángosnál találtam a görög édességet, a Lukumadeszt, de az is sima tészta, rajta fahéjas-mézes szirup. Volt még sima lángos nutellával, meg porcukorral, de ez volt a legtöbb, amit a google ki tudott adni magából.
Aztán rátaláltam a krumplis lángosra és innentől beindult a fantáziám. A sok alma adta magát: reszelt-főtt krumpli helyett jöhet reszelt alma, a tetejére meg puding. Vagy...jut eszembe, hiszen az én kispesti lángososom olyan lángost készít, aminek még a nyers tészta közepére halmoz finomságokat, összenyomkodja és a belsejében a töltelékkel süti ki.
Kész is volt a terv, jöhetett a megvalósítás.

Hozzávalók 8 töltött fánkhoz:
tésztához:
3 dl langyos víz
25 gramm élesztő
2 kanál cukor
1 csipet só
fél kg liszt
1 meghámozott, kimagozott alma lereszelve
1 teáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál olaj

töltelékhez:
1 zacskó pudingpor
fél liter tej
3-4 evőkanál cukor

tetejére porcukor

Mielőtt nekilátnék a lángosnak, elkészítem a pudingot, azaz fél liter tejet felforralok 4 evőkanál cukorral, egy kevés tejjel elkeverem a pudingport és a forró tejhez öntöm, majd addig főzöm, amíg be nem sűrűsödik.

Aztán jöhet a lángostészta:
Először is kimérem a lisztet és belekeverek 1 teáskanál fahéjat. A langyos vízbe beleteszem a cukrot és elkeverem, majd belemorzsálom az élesztőt, amit megkevergetek, hogy elolvadjon a vízben. Amikor ez megtörtént, hozzáöntöm a fahéjas lisztet és lazán összegyúrom, majd belekeverem a reszelt almát is és alaposan összegyúrom, hogy az alma mindenhova jusson a tésztában.
Következik 30 perc pihentetés, ezután a tésztát meglocsolom az olajjal és jól eloszlatom az alján és a tetején is, majd egy olajos sütőpapírra teszem a 8 kis gombócra osztott lángostésztát.
Mindegyiket szépen szétnyújtom kb kör alakúra, a közepére 1-2 evőkanál pudingot halmozok, majd az egyik végét ráhajtom a másikra (azaz egy félkör alakú lángost kapok), aminek a végeit alaposan összenyomkodom.
Ezután tűzforró, bő olajba dobom és aranysárgára sütöm.
Az olajból kivéve hagyom kicsit hűlni, majd porcukorral szórom a tetejét és már lehet is fogyasztani!

Jó étvágyat hozzá!



1 megjegyzés:

  1. Hú, ez nagyon jól hangzik, a hétvégén ki is fogom próbálni, úgyis van itthon alma :)

    Nóra

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...