(Még jó, hogy holnap ismét kalácsot sütök... :-)
Hozzávalók (kb 300 grammos kalácshoz):
170 g liszt
150 g porcukor
17 g vaj
1 kisebb tojás sárgája
10 g élesztő
csipet só
85 ml langyos tej
1/2 vaníliarúd kikapart belseje
ízlés szerint rahát (én 3 nagy kocka rahátot tettem bele, apróra felvágva (közismert nevén turkish delight)
A langyos tejbe belekevertem a porcukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt. Amíg elkezdett felfutni, addig egy keverőtálba kimértem a lisztet, a vajat, a tojássárgáját, a sót, majd belekapartam a vanília belsejét. Ezután hozzáöntöttem a cukros-élesztős tejet is és tésztakeverővel kb 10 percen át kevertem 2-es fokozaton. Ezalatt a tésztám hihetetlenül sima és lágy lett, kivéve a keverőtálból már csak kicsit átgyúrtam, majd konyharuhával letakarva 20 percen át hagytam meleg helyen állni és kelni. 20 perc leteltével kicsit újra átgyúrtam a tésztát (minél több levegőt juttatunk bele, az élesztő annál jobban tud dolgozni), majd újabb 20 percet pihentettem a konyharuha alatt.
Majd kinyújtottam vékony téglalappá és az apró kockákra vágott rahátot egyenletesen rászórtam. Ezután félbe, majd újból félbe hajtottam a tésztát és hagytam még 10 percig pihenni.
10 perc leteltével 4 egyenlő kis gombócra osztottam a tésztát és mindegyik gombócot kb 20 centi hosszú szállá nyújtottam, figyelve arra, hogy mindegyik szál a végei felé vékonyodjon.Majd a 4 szál egyik végét összetapasztottam és a 6-os fonáshoz hasonlóan szépen összefontam őket. Figyeljünk oda, hogy se túl szoros, se túl laza ne legyen a fonás.
Az összefont kalácsot aztán megkentem 1 tojás felvert keverékével és 20 percen át pihentettem meleg helyen. Majd újra megkentem a tojással és 15 percig megint pihentettem, és hagytam, hogy rászáradjon a tojás. (A kalácsot az első megkenéstől számítva 35 percnél tovább ne kelesszük!)
Eközben a sütőt előmelegítettem 190 fokra és a kalácsot 18 perc alatt megsütöttem.
Mivel a sütés igencsak sütőfüggő is, így javaslom, hogy a 15. perctől mindenki figyelje a kalácsot.
A kalácsod nagyon szép lett, és raháttal felturbózva biztos nagyon finom!
VálaszTörlésNagyon szeretem a rahátot, sajnos az a kis üzlet, ahol itt venni szoktam, megszűnt :(, másikat még nem találtam. (amúgy szerintem "igazi" rahát (pl amit Erdélyben lehet kapni) messze jobb, mint az itt kapható turkish delight)
Szép lett a kalácsod! Nálunk is kedvenc a rahátos, de ugyanígy szeretik a birsalmasajtost is, így szoktam belekockázni ahogy te:-)
VálaszTörlésTényleg nagyon jó foszlósnak látszik, nagyon finom lehet. Ja, és szép is. :)
VálaszTörlésBoldog Húsvétot kívánok Nektek kedves Marka, és jó pihenést!
A kalács jól néz ki, de a rahátot igencsak spórolósan tetted bele. Pedig török boltokban kapható , bőséges a választék . Érdemes jó gazdagon tenni belé, mert nagyon finom.
VálaszTörlésKedves Éva, köszönöm a dicséretet :) A rahátot szerencsére már nagyon sok ázsiai, illetve egyéb külföldi konyhákkal foglalkozó élelmiszerboltban lehet már kapni. Nekünk a rahát borzasztóan tömény édesség, a családom ízlése szerint ennyi bőven elég volt bele, de örülök neki, ha másnap a sok raháttal készült kalács az igazi. Ezért módosítom is a receptet, ízlés szerinti rahátra :) Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet!
Törlés