Teljesen rákattantam a rizstésztákra. Legyen az vékony, legyen vastag, vagy akár rizslap formájában: jöhet, jöhet, jöhet!!!
És
ha még jó sok zöldség is van mellette, akkor egyszerűen nem tudok neki
ellenállni. És persze jól jön a tavaszi test-nagytakarítás idején is egy
ilyen zöldséges, friss, ropogós ebéd.
Próbáljátok ki, higgyétek
el, nem bonyolult beszerezni a hozzávalókat. Elég felkeresni egy jó
ázsiai boltot és már kezdhetjük is a sütés-főzést.
Persze az sem
ártott a "tudományomnak", hogy ellátogattam a Pad-thai wokbárba, ahol a
látványkonyha előnyeit kihasználva próbáltam ellesni pár trükköt és
praktikát.
Az első, hogy minden legyen kéznél, amikor elkezdem
készíteni a zöldséges tésztát, hiszen a wokedényben csak pár perc kell
az étel elkészítéséhez. (nem sütik/párolják túl a zöldségeket, az a
legjobb az egészben, hogy minden jó roppanós marad).
A másik, hogy teljes lángon szóljon a főzés, nem amolyan kis óvatos duhajkodás ez!
A harmadik: mindig csak egy adag készüljön egyszerre a wokban!
És
az utolsó: a tésztát nem kell főzni, elég forró vízben állni hagyni kb
10 percig és már kész is. Én - biztos, ami biztos alapon - 7 perc után
már kóstolgatom, mert utálom a szétfőtt tésztát.
Nos, kalandra fel!
Természetesen
már most előre leszögezem: ez nem ázsiai étel, legalábbis nem a szó
megszokott értelmében. Ez egy Marka-féle, ázsiai alapanyagokat is
felhasználó finomság.
Hozzávalók 1 adaghoz:
150 gramm rizstészta
1 marék vékonyra vágott cukkini
1 marék kis kockára vágott kaliforniai paprika
1 evőkanál csíkokra vágott bambuszrügy
2 fokhagyma apróra vágva
1 kávéskanál reszelt gyömbér
1 tojás
szezámmag
szezámmagolaj
szójaszósz
halszósz
Nos,
mint már fentebb is írtam, mindennek kéznél kell lennie. Így először
összevágtam a zöldségeket, valamint a tésztát beáztattam tűzforró vízbe
kb 10 percre (a fent leírtakat azért tartom), majd kiszedtem egy tálba.
Közben
a wokedényt odatettem a tűzre, olajat hevítettem benne, majd
beleeresztettem a tojást és vadul elkezdtem kavargatni. Amikor a tojás
megszilárdult (értsd: rántotta állaga lett), rázúdítottam a zöldségeket,
kb 20 másodpercig pirítottam, majd jött a tészta, amivel átforgattam
(kb 5 másodperc) és már le is vettem alatta a lángot takarékra.
Szójaszósszal és halszósszal ízesítettem (ez tényleg ízlés szerinti
dolog),szezámolajat is tettem rá, majd jól összeforgattam és már
öntöttem is a tálra! Szezámmaggal díszítettem, mert imádom!
Elejétől
(zöldségpucolás) a végéig nem volt több 25 percnél, úgyhogy igazi gyors
étel, a munkából hazaérő háziasszony igazi jóbarátja!
Szeretem az ilyen jó barátokat!
VálaszTörlés:-D
TörlésAz első kísérletem a rizstésztával siralmas volt, mert szétment az egész. Azért megettük:-)
VálaszTörlésTetszik ez a kaja, van is mindenem hozzá, kifogom próbálni.
Hajni, az első nekem is rettenetes lett. Aztán betartva a fent leírt 4 aranyszabályt szuper lett, szóval tényleg működik:-) Majd mesélj, milyen lett!
Törlés