Csodaszép édesköményt vettem a piacon és gondoltam, most nem hús vagy hal mellé készítem el, hanem legnagyobb kedvencemet, a rizottót fogom dúsítani vele. És nem bántam meg a döntést, férjuram teljesen odavolt tőle, hogy ez mennyire finom és máskor is készítsek ilyet! A gyerekek pedig csak falták és falták és folyton mondogatták, hogy "Anya, ez nagyon finom!"
Nem is húzom az időt, következzen a legújabb rizottó-szerelem receptje!
Hozzávalók:
1 édeskömény gumó
1 kávéskanál őrölt kömény
1 kis fej hagyma
1 evőkanál olívaolaj
4 nagy marék rizottó rizs
1 liter húsleves alaplé
30 gramm vaj a sofrittohoz
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 dl száraz fehérbor
50 gramm vaj a pihentetéshez
10 dkg reszelt parmezán sajt a pihentetéshez
Először az édesköményt csináltam meg, a hagymát apróra vágtam és az olívaolajon puhára pároltam. Majd az apró kockákra vágott édesköményt hozzáadtam, csipet sóval és 1-2 tekerés borssal, no meg az őrölt köménnyel fűszereztem és a legalacsonyabb lángon, fedő alatt hagytam párolódni kb 15 percet. Azért folyamatosan nézegettem, nehogy leégjen. (Ha nagyon nincs alatta már semmi folyadék, akkor érdemes 1-2 kanálnyi vizet ráönteni és így párolni tovább) Amikor eltelt a negyed óra, lezártam alatta a gázt és félretettem.
A vöröshagymát, fokhagymát apróra vágtam, és 30 gramm vajon, valamint 2
evőkanál olívaolajon, lassú tűzön kb 10 perc alatt puhára pároltam
(de nem pirítottam).
Ehhez az úgynevezett "sofritto"-hoz adtam a
rizst, amit nagy lángon
szépen megkapattam, amíg a rizsszemek elkezdtek átlátszóak lenni. (ez
kb 2 perc)
Majd közepesre vettem a lángot, hozzáöntöttem a fehérbort és hagytam, hogy a rizs magába szívja.
Ezután az előre elkészített, de a rizottókészítés alatt folyamatosan
forrón tartott húsleves alaplevet merőkanalanként adagoltam a rizshez, mindig
megvárva, hogy magába szívja az értékes levet. Közben finoman, lágyan
kevergettem, masszíroztam a rizsszemeket, hogy minél krémesebbé
váljon
a rizottó.
10 perc rizottófőzés után hozzáadtam a már megpárolt édesköményt és ezzel együtt folytattam a rizottó főzését, így az édeskömény a rizottó alaplével együtt fog teljesen megpárolódni.
Kb
20 perc alatt "al dente" lett (azaz a rizs kicsit roppanós
maradt), ekkor elzártam alatta a
gázt és hozzáadtam az 50 gramm vajat és a kevés parmezánt.
Fedővel
lefedve 3-4 percig hagytam olvadni, végül, a fedőt levéve a
rizottóról, alaposan összekevertem.
Aki merészebb, próbálja ki ricottával vagy friss kecskesajttal megszórva, így is nagyon ütős és finom rizottót kapunk!
Igazán sok risottót készítesz, tökélyre fejlesztetted úgy látom, pedig könnyű elrontani, kiszárítani, ... :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen, a kedvenc ételem, és most már tényleg nagyon jól szokott sikerülni :-)
TörlésPont a napokban kérdezte az egyik kolléganőm, hogy mit lehet készíteni édesköményből. Én meg - a nagy tudor - rávágtam, hogy teát a gyerekeknek hasfájásra! Nézett rám...ő magára a gumóra gondol! Ja, azt nem tudom...:-DDD De most már tudom hova irányíthatom! ;-)
VálaszTörlésmindig olyan irulós-pirulós, zavarba hozós kedvességeket írsz nekem :-) Nagyon szépen köszönöm, remélem a kolléganődnek is be fog jönni a rizottó :-)
TörlésMarka, a rizottó-királynő!
VálaszTörlésÁgi, kedves vagy, köszi. Az tény, hogy imádom, remélem most már elég jól is csinálom. :-)
Törlés