2013. február 5.

Zöldséges kölessel töltött padlizsán

Anyósom kedvenc zöldsége a padlizsán, így, amikor kiderült, hogy hétvégén lemegyünk hozzájuk, akkor jött az ötlet, hogy töltött padlizsánt készítek. Hogy apósom se maradjon éhes, gondoltam, kevés darált hússal fogom dúsítani, de alapjában véve egy finom zöldséges kölest találtam ki belevalónak.
Így ezt a fogást ajánlom akár vegetáriánusoknak, de húsevőknek is, természetesen a hús hozzáadásával vagy anélkül, kinek-kinek kedve szerint.
És hogy miért is köles? A köles rendkívül egészséges gabonaféle, ráadásul az egyetlen , aminek nem savas, hanem lúgos a kémhatása, így igencsak jótékony hatással van szervezetünkre.
Nagyon magas a rosttartalma és igen könnyen emészthető, ezért kiváló alapanyaga mindenfajta tisztítókúrának. Fogyókúrázóknak erősen ajánlott, szuper köret készül belőle!

Én most a rakott padlizsánt készítettem rizs helyett kölessel és csöppet sem bántam meg. Próbáljátok ki és meglátjátok, nagyon finom gabonaféle kerülhet a kamrapolcra. (nemsokára köleskása receptet is fogok hozni, aminek a gyerekek sem fognak tudni ellenállni!)

Hozzávalók: (nálunk ez az adag 2 felnőttnek és 2 gyereknek volt elég)
3 padlizsán
300 gramm darált hús
1 nagy paradicsom
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 marék hántolt köles

bors
kakukkfű
20 dkg reszelt trappista sajt

A padlizsánokat megmostam, letörölgettem, a végüket levágtam és mindegyiket félbevágtam. Majd a belsejüket egy kanállal óvatosan kivájtam úgy, hogy a fél padlizsánokat meg lehessen tölteni. (kb 1 centis padlizsánhús réteget hagytam a héjon)
A vöröshagymát és a fokhagymákat megpucoltam, apróra vágtam és kevés olívaolajon elkezdtem fonnyasztani. Majd hozzáadtam a szintén apró kockákra vágott paradicsomot és az előzőleg kivájt,  kockára vágott padlizsánbelsőt. Alaposan megfonnyasztottam (kb negyed óra alatt) , majd hozzáadtam a 2 marék megtisztított kölest ( a hántolt kölest is érdemes átnézni, mert marad benne pár szem héjas is!) és 3 deci vizet öntöttem rá, majd sóztam, borsoztam, rászórtam kakukkfüvet és fedő alatt a kölest is puhára pároltam a zöldségekkel (szerintem finomabb így, a zöldségek levében megpárolni, mintha külön főzném meg vízben!). Közben egy másik edényben a darált húst megpirítottam kevés olívaolajon és amikor a köles is puha lett a zöldségek közt, a darált húst és a zöldséges kölest összeöntöttem, alaposan összekavartam és még csöppet megsóztam.
Vegetáriánusok a darált húst természetesen itt hagyják ki, az ő zöldséges köles töltelékük már kész.

Ezután én még belereszeltem a töltelékbe kb 5 dkg trappista sajtot, ezzel is jól összekevertem, majd mindegyik padlizsáncsónakot megtöltöttem a zöldséges-köleses finomsággal.
Végül, a megtöltött padlizsánokat megkentem 1-1 evőkanál tejföllel, megszórtam trappista sajttal és betoltam a sütőbe kb 30 percre, amíg a teteje szépen meg nem pirult!

Kicsit ugyan macerás - főleg a padlizsánok kivájása - de nagyon finom és egészséges egytálétel!
Jó étvágyat hozzá!


5 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik!!! Tutira elkészítem valamelyik nap és beszámolok. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök neki, mindenképpen kérek beszámolót :-)))

      Törlés
    2. Képzeld, képzeld megcsináltam ma délelőtt! Olyan fincsi lett és én olyan lelkes vagyok, hogy dobok is neked e-mailben egy fotót! :)) Köszi a szuper receptet!!!

      Törlés
    3. Nagyon örülök, hogy ennyire ízlett! Láttam a padlizsánjaidat és csodaszépek lettek, el tudom képzelni, mennyire finomak!

      Törlés
  2. Marka! Két nagy szerelmemet hoztad össze, köszönöm! Meghívom őket, hogy nálam is boruljanak össze egy kicsit!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...