2013. február 13.

Couque, a francia édesség

Jópár hónapja volt egy sorozatom, Szakács Szerda néven futott. Valamilyen vicces nettündér minden ehhez tartozó bejegyzésemet törölte, de gondoltam, szépen sorban újra írom őket, mert az ételek, amiket híres szakácsok könyveiből főztem: fantasztikusak.
A mai szakácsom Michel Roux, aki az édes tésztaételek koronázatlan királya.

"Michel Roux több, mint 23 éve három Michelin csillag büszke tulajdonosa , híres Bray-i éttermével, a Waterside Inn-el. Michel Roux több, mint 30 évnyi tapasztalattal és óriási gyakorlattal rendelkezik a tésztakészítés terén. A csúcsséf tudása a klasszikus francia iskolában csiszolódott..." (idézet a könyvből)

A kiválasztott étel pedig nem más, mint a couque, azaz olyan ropogós kis leveles tésztácskák, amiket bátran kínálhatunk vendégeknek akár édes ropogtatnivalóként vagy étkezés utáni falatkák gyanánt.

Az elkészítése igen egyszerű (ha van otthon kész leveles tésztánk), így bátran ajánlom mindenkinek.

Hozzávalók:
300 gramm leveles tészta (ha nincs kedvünk gyúrni, jó lesz a bolti mélyhűtött is)
200 gramm kristálycukor

A ferde betűs rész kihagyható, ha valakinek kész leveles tésztája van!
A klasszikus leveles tészta készítése:
500 gramm liszt
12 gramm só
25 ml fehérborecet
200 ml jéghideg víz
50 gramm olvasztott vaj
400 gramm nagyon hideg vaj

A lisztet a munkalapra öntöttem, majd a közepére vájt mélyedésbe tettem a sót, az ecetet, az olvasztott vajat és a vizet. Szép lassan, körkörös mozdulatokkal egyre több lisztet dolgoztam össze a nedves hozzávalókkal. Amikor a hozzávalók szinte teljesen összekeveredtek, lazán átgyúrtam, kis cipót formáltam belőle, majd folpackba csomagolva 2 órára a hűtőbe tettem pihenni.
Ezután jött a neheze: a kemény vajat a négyszögletesre nyújtott tészta közepébe tettem és a tészta széleivel teljesen beborítottam úgy, hoyg a vaj sehol ne látszódjon ki. Ezután egy kb  70*40 cm-es téglalappá próbáltam nyújtani. Majd a két szélső oldalát középre egymásra hajtottam, így gyakorlatilag egy három rétegű leveles tésztát kaptam.

Ezt a tésztát elforgattam 90 fokkal elfordítjuk és ismét egy kb 70*40 cm-es téglalappá nyújtottam és ugyanúgy háromrét hajtogattam, mint az előbb.Végül becsomagoltam folpackba és újabb 1 órát pihent a hűtőben. Az 1 óra leteltével a fent leírtakat még kétszer kellett megismételni (igen, baromi macerás, de tény, hogy az eredmény sokkal finomabb, mint a bolti, bár az is tény, hogy nem fogok sokszor kínlódni vele, de egyszer muszáj volt megtapasztalnom a házi leveles tészta készítést)
Ismét 1 óra hűtőben pihenés várt tésztámra, majd újra kétszeres ráhajtogatás (hihhh, itt már nagyon kínlódtam). Újabb 1 óra hűtés és voilà, a tésztám várta készen a sorsát, ami persze el is érte!


A couque elkészítéséhez a tésztát 5 mm vastagra nyújtottam és 3 cm átmérőjű formával kiszúrtam. A kiszúrt köröket lisztezett felületen beszórtam kristálycukorral, majd ovális alakúra nyújtottam mindegyik kis korongot, miközben a cukrot enyhén bele is nyomtam.
Ezután az ovális tésztakarikákat megfordítottam és addig nyújtottam, amíg kb 3 mm vékony nem lett.
Ekkor sütőpapírra tettem és 30 percre betettem a hűtőbe (ettől sütéskor még ropogósabb lesz a tészta)
A sütőt előmelegítettem 180 fokra, és a korongocskákat kb 5 percig sütöttem, de nagyon figyeltem, mert a szélén lévők már hamarabb elkezdtek barnulni. (ezeket természetesen hamarabb kikapkodtam.) A kész sütiket is gyorsan kiszedtem, hiszen a karamellizálódott cukortól elég gyorsan ráragadnak a sütőpapírra!


Ha kihűlt, magában is fogyaszthatjuk, de fagylalttal is tálalhatjuk, illetve cukrászkrémmel/pudinggal is tölthetjük egy habzsák segítségével.
Én cukrászkrémmel kínáltam (de sima vaníliapuding is megteszi!), hatalmas sikert aratva!

Cukrászkrém:
6 tojássárga
125 gramm cukor
40 gramm liszt
500 ml tej
1 vaníliarúd
kevés porcukor vagy vaj

A tojássárgákat a cukor egyharmadával és a liszttel csomómentesre kevertem. A tejet a maradék cukorral és a vaníliarúddal felmelegítettem, majd amikor már forrt, lehúztam a tűzről és a lisztes keveréket óvatosan hozzácsorgattam (persze a vaníliarudat kikaptam belőle), miközben folyamatosan kevertem.


Ezután közepes lángon felforraltam, de közben folyamatosan kevertem, nehogy becsomósodjon.Kb 2 percig főztem, majd félrehúztam és hagytam kihűlni. Hogy ne bőrösödhessen be, kevés vajat tettem a tetejére, de be is lehet szórni porcukorral, a bőrösödés ezzel is elkerülhető.
Ezt a  krémet habzsákba töltve nyomtam a finom couque-okba, amiket a család szempillantás alatt el is tüntetett!

Remélem kedvet kaptatok az elkészítéséhez, jó étvágyat hozzá!

8 megjegyzés:

  1. Ez a hűtőbe visszarakás új nekem, megjegyzem, hogy ropogósabb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is úgy olvastam még régebben és tényleg bejön! :-) És hogy Michel Roux is ezt javasolja, már csakis igaz lehet! :-)

      Törlés
  2. Marka - köszi, a kedvet megkaptam hozzá; mér csak a nekirugaszkodás hiányzik :) (ps. leveles tészta is van a mélyhűtőben; kristálycukor a kamrában)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ági, kész leveles tésztával már tényleg nagyon egyszerű, szánd rá magad, nagyon finom!

      Törlés
  3. És mitől lesz ez gömbölyű? Kettőt egymásra raktál?

    VálaszTörlés
  4. A leveles tészta a sülés közben megemelkedik, úgymond szétválnak a levelei - azaz a tésztarétegek - egymástól. Ezért is lehet egy habzsák és nyomócső segítségével könnyen megtölteni, mert jó nagy lukak lesznek belül :-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...