2013. január 25.

SAD XII. forduló: Káposztás rétes

A rétes nem csak újévi étel ám, hanem farsangkor is előszeretettel készítették a háziasszonyok. Szilveszterre már készítettem édes réteseket, de most eszembe jutott apósom szuper káposztás rétese, amit még én is megeszek. Pedig alapból nagyon nem szeretem. Talán, mert kiskoromban valamiért mindig édes káposztás rétest dugtam az orrom alá és az nekem nagyon nem jött be. Pedig a vörös párolt káposztát imádom balzsamecettel és mézzel megpárolni, szóval nem a képoszta és az édes íz kombinációjával van a baj. És ugye a rétes is alapjában véve egy édes étel, szóval nem tudom, mi okozza az ellenérzéseimet.
Apósom úgy készíti, hogy sós is, édes is, borsos is, szóval igazán különleges, és ez nekem bejön.
Úgyhogy gyorsan elkértem a receptet (rendkívül bonyolult :-), és mivel anyósom hozzáfűzte, hogy férjuram egyik nagy kedvence, így kaptam a farsangi időszak által kínált alkalmon és el is készítettem.
Egyúttal pont kapóra jött a SAD (Süss,Alkoss,Díszíts gasztrojáték) 12. fordulójára, amire Éva, a Takarékos Konyha blog írója a "Csavard fel" témát adta meg, azaz bármit készíthetünk, a lényeg, hogy fel legyen tekerve. Hát, nálam aztán tekeredik a rétes:-)

Hozzávalók 2 réteshez:
réteslap (rétesenként 3 lapot szoktam használni)
70 gramm vaj (nálam legalábbis ennyi ment el)

a töltelékhez:
fél fej káposzta

bors
cukor

A káposztát vékony csíkokra vágtam, majd pár evőkanál olajon megpároltam, miközben sóztam, borsoztam és 1 evőkanál cukrot is hozzáadtam. Itt persze mindenki úgy ízesíti, ahogy neki a legjobb, lehet édesebbre, sósabbra, de akár pikáns borsosra is készíteni a tölteléket.

Majd 70 gramm vajat felolvasztottam, az első réteslapot kiterítettem egy nedves konyharuhára, és alaposan megkentem az olvasztott vajjal. Erre tettem a következő lap rétestésztát, amit szintén megkentem a vajjal, majd következett az utolsó réteslap. A kikenésre azért van szükség, hogy a lapok ne ragadjanak össze sütés közben és jó ropogóssá váljanak. Nos, a réteslap egyik hosszú oldalára halmoztam a káposztás tölteléket, majd óvatosan feltekertem a rétest, sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és a feltekert réteseket is megkentem az olvasztott vajjal.
Forró sütőben kb 15-20 perc alatt aranybarnára pirult.


Jó étvágyat hozzá!

1 megjegyzés:

  1. Nálam nem annyira, de Apukámnál nagyon bevágódnál ezzel a finomsággal! :-DDD Imádja a káposztás rétest, én inkább a gyümölcsöseket. De azért szívesen tennék egy próbát...:-P
    Nagyon várom milyen nyalóka-sütit készítesz majd Nekem! ;-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...