2013. január 14.

Chilis-fokhagymás avokádó krémleves

Zeller krémlevest terveztem. De a zeller - a legnagyobb döbbenetemre - meg volt penészedve. Pedig pénteken vettem, betettem a hűvös kamrába, gondoltam, hétfőig csak kibírja. Nem bírta! A család legnagyobb szerencséjére. Ugyanis volt itthon egy érett avokádó, ami pont akkor kacsintott rám a tálból, amikor szívtam a fogam, hogy most mégis mi a fenéből csináljak leves.
Így gyorsan körbenéztem: fokhagyma van, chilipaprika van, tejszín van, citrom van, úgyhogy nagy baj nem lehet! Az alapot a guacamole receptje adta, csak ez most meleg és leves. Nyáron a hideg változatát is ki fogom próbálni, tuti isteni frissítő lesz belőle!
De most kint szakad a hó (illetve sajnos már eső) és egy tál forró levesnél nincs jobb.

Hozzávalók 2 személyre:
1 érett avokádó
1 citrom
6 gerezd fokhagyma
fél chilipaprika
fél liter zöldség alaplé
2 dl tejszín
olívaolaj

Az avokádót kettévágtam, a magját kiszedtem, majd - mivel igen érett volt - egyszerűen lehúztam a héját és az avokádót apró kockákra vágtam. A fokhagymát megpucoltam, összevágtam,  és kevés olívaolajon megfuttattam. Majd a chilipaprikából kiszedtem a magokat és a paprika húsát is a lábosba dobtam, ezt követte az avokádó, végül felöntöttem a zöldség alaplével. Botmixerrel pépesítettem, majd hozzáadtam a tejszínt és hagytam felforrósodni. Ekkor lezártam alatta a gázt, belefacsartam a citrom levét, jól összekevertem és láss csodát: kész is lett az avokádó-krémleves.

Parmezán chipsszel tálaltam, azaz 2 maroknyi reszelt parmezán sajtot egy forró serpenyőben, kevés olajon 4 kis kupaccá rendeztem és addig pirítottam az egyik oldalát, amíg aranybarna nem lett. Ezután megfordítottam és teljesen ropogósra sütöttem a másik oldalát is.

Jó étvágyat hozzá!

2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű pasztell színek! Az én bajom az szokott lenni, hogy amikor avokádóból szeretnék készíteni valamit: nem kapok érett avokádót; amikor kapok: akkor meg rögtönözni kell. A lényeg, hogy a vendégség és az érett avokádó csak a végtelenben találkoznak.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen, pedig sajnos már este volt:-( Nappal még szebb zöld lenne. Én az Aldiban szoktam venni, ott mindig szépeket kapok és max 1 nap alatt puha lesz!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...