2012. december 13.

Paradicsomos garnélás rizottó

Ismét rizottót készítettem, mint szinte minden héten:-) De azért arra figyelek, hogy mindig más és más ízvilágú legyen, hogy sosem lehessen megunni. Lassan már 2 hete, hogy annyira, de annyira kívánom a tenger gyümölcsei és a halakat, hogy szinte nem telik el úgy nap, hogy ne csináljak valami olyan előételt, vagy főételt, amiben nem kerül valami vízi élőlény.
És ez a rizottó esetén sem volt másképp.

Hozzávalók:
14 db óriásgarnéla
8 db koktélparadicsom
300 gramm Arborio, Carnaroli vagy Vialone Nano  rizs
1 liter húsleves alaplé (kockából is lehet csinálni, ha sietünk, de én inkább mélyhűtöttet veszek elő)
2 evőkanál olívaolaj
30 gramm vaj
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 dl száraz fehérbor
70 gramm vaj a pihentetéshez
15 dkg reszelt parmezán sajt a pihentetéshez
3 evőkanál paradicsomszósz

Legelőször a garnélákat meleg víz alatt megpucoltam, azaz leszedtem a héjukat, majd 4 darabot félretettem díszítésre, a többit összevágtam apró kockákra. A vöröshagymát, fokhagymát apróra vágtam és 30 gramm vajon, valamint 2 evőkanál olívaolajon, lassú tűzön kb negyed óra alatt puhára pároltam (de semmiképpen nem pirítom).
Ehhez az úgynevezett "sofritto"-hoz adtam a rizst,  amit nagy lángon szépen megkapattam, amíg a rizsszemek elkezdtek átlátszóak lenni. (ez kb 2 perc)
 Majd közepesre vettem a lángot, hozzáöntöttem a fehérbort és hagytam, hogy a rizs magába szívja.
Ezután az előre elkészített, de a rizottókészítés alatt folyamatosan forrón tartott alaplevet merőkanalanként adagoltam a rizshez, mindig megvárva, hogy magába szívja az értékes levet. Közben finoman, lágyan kevergettem, masszíroztam a rizsszemeket, hogy minél krémesebbé váljon a rizottó. Amikor már majdnem kész volt, beleraktam az apróra vágott garnélákat és a 3 kanál paradicsomszószt és készre főztem (még 5 percig)
Kb 20-25 perc alatt "al dente" lett a rizottó (azaz a rizs kicsit roppanós maradt), ekkor elzártam alatta a gázt és hozzáadtam a 70 gramm vajat és a  parmezánt. Fedővel lefedve 3-4 percig hagytam olvadni, ezalatt megpirítottam egy grillserpenyőben a díszítéshez hagyott garnélákat és a félbevágott koktélparadicsomokat.
Végül, a fedőt levéve a rizottóról, alaposan összekevertem, tálaltam és a tetejére halmoztam a grillezett garnélákat, paradicsomokat és pár szem kapribogyót.

Igazán különleges és mennyei fogás, érdemes kipróbálni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...