2012. december 17.

Tárkonyos borjúraguleves


Ezt a levest már nagyon sokszor elkészítettem az elmúlt 1 évben, de valamiért sosem került fel a blogra. Magam is meglepődtem minap, amikor keresgéltem és nem találtam. Talán annyira szeretjük, hogy sosem volt időm lefényképezni, mert a család mindig rávetette magát és befalta. De most megmentettem egy kis tányérkával (a többit természetesen befalta a három férfiú) és elkészült a téli fotó, úgyhogy jöhet a bejegyzés.

Hozzávalók:
500 gramm borjúhús (nagyon fiatal marha is megteszi)
4 sárgarépa
2 fehérrépa
fél karalébé (én a másik felét mindig lefagyasztom és jó lesz a következő leveshez)
fél zellergumó (akár a karalábénál)
1 kis vöröshagyma megpucolva, de egészben hagyva
6-8 gomba
100 gramm zöldborsó
8-10 db kelbimbó
1 liter marhahúsleves alaplé
500 ml tejszín

5 szem egész bors
tárkony
1 citrom leve

Nálam ez amolyan "mindentbele" leves, így elképzelhető, hogy nem csinálom hagyományosan, vagy régi receptek szerint. Nálunk ez vált be, úgyhogy íme Marka borjúlevese.
Elővettem először is egy nagy lábast, majd beletettem a húst és a zöldségeket (a zöldborsót kivéve), majd felöntöttem az alaplével. Sóztam, beleszórtam a borsot is és egy csipet tárkonyt. Addig főztem, amíg a hús meg nem puhult benne, majd az utolsó kb 20 percben a zöldborsót is beletettem. (nem szeretem, ha szétfő a borsó)
Még 2 csipet tárkonnyal ízesítettem, mivel a tárkony íze akkor érvényesül a legjobban, ha csak a végén tesszük az ételbe, hozzáöntöttem a tejszínt, hagytam egyszer felforrni és lezártam alatta a gázt. Majd citromlével ízlés szerint ízesítettem, jól összekevertem és már tálaltam is.

Jól fog jönni a hideg téli napokon, jó étvágyat hozzá!


2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...