2012. december 19.

Gesztenyés-vörösáfonyás töltött pulykamell áfonyaöntettel

Idén az utolsó karácsonyi szárnyas receptem ez a töltött pulykamell. Lehet készíteni csirkemellel is, de a kacsamellet ne alázzunk vele, mert az bizony jobb sorsra (pl:rosé kacsamell) érdemes.

Szóval, kaptam egy csomag aprított gesztenyét, amit már megfőztek és fel is vagdostak. És volt itthon csirkemáj is, na meg a mélyhűtőben lapult pulykamell is, 2 szép darab. Párom imádja a májat, és először májas kosárkára gondoltam, aztán hirtelen ötlettől vezérelve töltelékké avanzsált a finomság.
Az eredmény pedig magáért beszélt: 2 nagy töltött pulykamell végezte a három férfiú gyomrában. Egy morzsa sem maradt!

Hozzávalók:
2 nagy pulykamell
20 dkg csirkemáj
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ág friss kakukkfű

bors
1 marék főtt, apróra vágott gesztenye
1 marék vörösáfonya
vékony csíkokra vágott bacon szalonna

Először elkészítettem a tölteléket, azaz megpucoltam és összevágtam a vöröshagymát és a fokhagymát és kevés olajon megpároltam. Majd hozzáadtam a vékony csíkokra vágott csirkemájat és jól megpirítottam. Majd jöhetett a kakukkfű és a gesztenye, ezt is jól összeforgattam, végül már csak a vörösáfonya, a só és a bors maradt hátra.

A pulykamelleket megtisztítottam, majd úgynevezett pillangó vágással óvatosan kettévágtam őket, de nem teljesen, hanem, csak annyira, hogy akár egy könyvet, "ki lehessen nyitni", azaz dupla akkora lesz, de feleolyan vékony. Nagyon kell vigyázni egyrészt arra, hogy mindkét vágott oldal kb egyforma vastag legyen, másrészt, hogy a végét ne vágjuk át, mert akkor bizony nem egy nagy, hanem 2 kicsi pulykamell szeletünk lesz.
A pulykamelleket ezután finoman kiklopfoltam, majd az egyik oldalra halmoztam a tölteléket, a másik oldalt pedig ráhajtottam. Majd ezt a batyut szorosan betekertem baconszalonna-csíkokba.
Tepsibe fektettem egymás mellé, majd 200 fokos sütőben ropogósra sütöttem (kb 40 perc alatt).
Tálaláskor házi készítésű áfonyalekvárt adtam mellé.

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...