2012. december 14.

Lazacos avokádós quiche

A quiche (ejtsd kis) egy francia sós lepény, aminek fő alkotóeleme egy pitetészta-féleség és egy tejszínes-tojásos szósz, amivel nyakon önthetjük az általunk kitalált tölteléket.
Legjellegzetesebb a hagymás-sonkás quiche, de a hosszú évek során rengeteg változatát fejlesztették ki francia éttermek, séfek és kísérletező kedvű gasztrobloggerek.
Én is szeretek kísérletezni, így gondoltam egyet és a hűtőben lévő füstölt lazacot (ami amúgy éppen arra várt, hogy lazachabbá váljon, de hála csapongó fantáziámnak, megúszta a habságot, viszont a quis-ségbe már belesült) párosítottam a csodásan érett avokádóval.
A pitetésztát pedig nem bíztam a véletlenre, Michel Roux segített ismét.

Hozzávalók:
a tésztához:
250 gramm liszt
150 gramm puha vaj
1 teáskanál só
1 tojás
1 evőkanál hideg tej

töltelékhez:
1 érett avokádó
1 közepes lilahagyma
200 gramm füstölt lazac
2 evőkanál kapribogyó
bors
300 ml tejszín
3 tojás
1 zöldcitrom lereszelt héja

a tetejére 15 dkg reszelt sajt (én goudát használtam)

A tésztát készítettem el először, a lisztkupac közepébe mélyedést vájtam, majd ebbe tettem a vajat, a tojást a sót és a tejet és lassan, kifele haladva elkezdtem egyenletesen összedolgozni a liszttel. AMikor egynemű masszát kaptam, folpackba csomagoltam és hűtőbe tettem pihenni. Kb negyed óra múlva elővettem, kinyújtottam, piteformába tettem és újabb fél órára a hűtőbe tettem (ettől lesz később ropogós a tészta és nem fog elázni a tölteléktől!)
Amíg a piteformában pihent a tészta, én előkészítettem a tölteléket. A tejszínt és a tojásokat egy edényben alaposan összekevertem, majd ezt is a hűtőbe tettem.
A lazacot apró darabokra vágtam, a lilahagymát csíkokra szeleteltem. Az avokádót kettévágtam, a magját kiszedtem és a héját nagyon óvatosan lehúztam. Az érett avokádóról egyben le is lehet szedni, nem "kapja fel" az avokádó húsát.
Az avokádót is vékony szeletekre vágtam.
Majd a fél óra leteltével a piteformát elővettem, a tésztát az alján egy villával megszúrkáltam, sütőpapírt tettem bele és babbal szórtam meg, azaz súlyt csináltam rá, hogy az elősütés közben ne púposodjon fel a tészta. 190 fokra előmelegített sütőben 10 percen át sütöttem a súllyal, majd levettem a sütőpapírt és a babot és így súly nélkül további 5 percig sütöttem.
Ezután kivettem a sütőből és megtöltöttem a töltelékkel: az aljára halmoztam a lazacdarabokat, majd erre jöhetett a lilahagyma, elszórva a kapribogyó, a reszelt citromhéj és az avokádószeletek. A lényeg, hogy minden nyersen, hiszen a sütőben úgyis fog annyit sülni, ami az ízek összeéréséhez kell, viszont igencsak jól esik majd a roppanós hagymára és az egészben maradt avokádószeletekre harapni egy nagy adag pép helyett!
Végül az egészet borsoztam és leöntöttem a tojásos-tejszínes keverékkel.
Fontos, hogy a tejszínes keveréket NE sózzuk, hiszen a füstölt lazac éppen elég sós, és át is adja ezt az ételnek!
180 fokos sütőben kb 30 percig sütöttem. A quiche akkor jó, ha a szélén a tejszínes szósz már "dermed", de a közepe még kicsit remeg.

Akár előételként, akár főételként is helye van egy extravagáns karácsonyi menüben!
Főételként én nagy piteformában, előételként 8 centis átmérőjű mini-piteformában készítettem!

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...