2012. február 17.

Paradicsomos-szardellás tagliatelle

Hmmm, van ízlésetek, megszavaztátok az egyik nagy kedvencemet.
Ez a tésztaétel nagyon egyszerű és hihetetlen gyorsan kész van. Én néha nem bírok magammal és szardíniával is megspékelem, de volt már, hogy füstölt sprotnit raktam hozzá. Mindkét halacskával isteni.

Kezdjük is a legfontosabb hozzávalóval: a tésztával.
Ha igazán finomat akartok enni, egyszer szánjátok rá az időt és készítsetek házi tésztát. Én pár éve karácsonyra kaptam egy tésztakészítő gépet és ha már megkaptam, gondoltam illik is használni. És meggyúrtam életem első tésztáját. Aztán a géppel kinyújtottam, és amikor elérte a megfelelő vékonyságot, a tagliatelle-készítő betéttel vékony csíkokra vágtam. Beledobtam azon frissiben forrásban lévő vízbe és 4 perc múlva már kész is volt. És milyen volt az íze??? Hmmmm, amíg csak száraztésztát eszel, addig nem is tudod, milyen az igazi tészta. De ha egyszer megkóstolod, mindig erre a friss ízre vágysz!
Ráadásul nekem akkor a szerencsém volt, hogy anyósomék tyúkjainak igazi tojása került a tésztába, így a színe hihetetlen sárga lett!
És most jöjjön a receptje:
minden 100 gramm lisztre jut 1 darab egész tojás.
Én egyszerre 500 gramm lisztet leszitálok, közepére lukat ások és beleütöm az 5 tojást, majd hozzáteszek csipet sót is. Elkezdem az ujjaimmal össze kaparászni, fésülgetni, majd nekiesek és gyúrom! Ha  nagyon száraz (mert túl kicsik voltak a tojások) kevés vizet hozzá lehet löttyinteni, de csak evőkanalanként. A tésztát, amikor finom selymes lesz, felosztom 4 kis gombócra és előveszem a tésztagépet. Addig nyújtom, amíg a megfelelő vastagságot el nem éri, majd tetszés szerint szeletelem. Ha tagliatellét akarok, ráteszem a gépre a szélesmetélt-vágó betétet. Ha cérnametéltet, akkor kicserélem a cérnametéltes betétre. Ha lasagnét akarok, akkor a kinyújtott tésztát a tepsimbe való téglalapokra vágom.
Természetesen még rengeteg fajta tésztát lehet vele csinálni, pl isteni a töltött ravioli is.

Szóval kész a tészta, forr a víz, beledobom és 4 perc múlva már vehetem is ki.

Közben persze nekilátok a szósznak:
Hozzávalók:
4 fokhagymagerezd vékony karikákra vágva
4-5 szál szardella
1 doboz szardínia/sprotni
3 nagy paradicsom
10 dkg parmezánsajt

Amikor felteszem a tésztafőzéshez szükséges vizet, azzal egy időben egy serpenyőben kevés olívaolajon elkezdem pirítani a karikára vágott fokhagymátt, aztán, mielőtt pirulni kezdene, hozzáadom az apróra vágott szardellákat (kb 4-5 szálat vágok össze nagyon apróra). Ha olyan kedvem van, rádobok 1 konzerv kb 2 centis darabokra vágott szardíniát vagy sprotnit (nagyon feldobja az ételt) és hozzáteszek 3 paradicsomot nagyon apró kockára vágva.
Ezeket jól összefőzöm, majd a kifőtt tésztát ráöntöm, jól összekeverem. Hozzászedek 1 merőkanál főzővizet a tésztaléből, jól felforralom az egészet és a végén reszelt parmezánt szórok rá. Ekkor már lezárom a gázt és csak lazán átforgatom az egész tésztát a parmezánnal együtt.
Forrón tálalom, isteni eledel!

(A képek a Wikipédiáról vannak)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...