2012. február 13.

PIZZAAAAA!

Éveken át nem ettem pizzát, mert megmaradt egy rossz élmény egy elég híres pizzéria nem éppen pizzának nevezhető terméke kapcsán.
Aztán tavaly a Ristorante pizzát leárazták, amire Tálos Gabi barátnőm hívta fel a figyelmemet, és hozzáfűzte:"Nagyon finom".
"Hmmm, ha Gabi azt mondja, hogy finom, akkor tuti az" felkiáltással vettünk is egy dupladobozos pizzát, este meg is sütöttük. Persze előtte felturbóztuk plusz kukoricával, kolbásszal és sajttal és az eredmény tényleg nagyon jó lett.
De azért csak izgatta a fantáziámat, hogy hogyan lehetne még jobb.
Aztán úgy hozta a sors, hogy egy olasz ismerőstől kaptam egy eredeti veronai receptet, amit kipróbáltam. És az eredmény elképesztően jó lett!
Innentől kezdve már csak azon járt az eszem, hogyan tökéletesítsem a feltéteket.
Így aztán kialakult a 4 kedvenc: songoku,magyaros, tenger gyümölcsei és lazacos.

A pizzatészta receptje baromi egyszerű:
500 gramm liszt (lehetőleg nullás, de ha nincs, akkor 250 g finom és 250 gramm rétes összekeverve)
20 gramm élesztő kevés langyos, cukros tejben felfuttatva
3 dl víz
1 evőkanál olivaolaj
1 evőkanál tengeri só


Kevés langyos tejbe beleszórok 1 csipet kristálycukrot és belemorzsolom az élesztőt, majd kb 10 percet várok, hogy felfusson. Ha már megdagadt, akkor a kimért liszhez hozzáöntöm az olaj és a só társaságában, majd a vizet is hozzáadom és az egészet addig gyúrom, amíg már nem ragad a kezemhez. (ez kb jó 10 percet vesz igénybe). Azért fontos a gyúrás, dagasztás, mert az élesztőgombák 2 dolgot imádnak és 2 dologtól "híznak" ezerrel: cukor és levegő. A cukrot megkapták már a langyos tejben, a levegőt pedig a dagasztással juttatjuk a tésztába. A dagasztást úgy kell elképzelni, mintha masszíroznám férjuram hátát, szóval jó kis karizommunka:-)
Ha már szép sima a tészta, beteszem a tálba és letakarom konyharuhával, majd keresek neki egy meleg sarkot, ahol kelegethet. 1 óra múlva kiborítom a már akkorra szépen megkelt tésztát és újra átdagasztom, újabb oxigénforráshoz juttatva az élesztőgombákat.
Újabb 1 óra pihi a tésztának, én meg közben összeszedem a hozzávalókat a 4 különböző ízesítéshez:

Magyaros pizza
paradicsomszósz
1 kis fej vöröshagyma
kolbászkarikák
baconszalonna
főtt tojás
mozzarella

Songoku pizza
paradicsomszósz
sonka
gomba
kukorica
mozzarella

Tenger gyümölcsei pizza
paradicsomszósz
tenger gyümölcsei mix (vajban megpárolom, majd sóval, apróra vágott bazsalikomlevéllel ízesítem)
fekete olivabogyó
mozzarella

Lazacos pizza
paradicsomszósz
füstölt lazac
kapribogyó
mozzarella

Külön kitérek a paradicsomszószra, mert ha valakinek van rá ideje, érdemes megfőzni. Nekem anyósomék készítettek darabos paradicsomfőzetet, ami kiváló alapja a pizzaszósznak. Egy kis fej hagymát nagyon apróra vágok, megpárolom, hozzáöntöm a darabos paradicsomszószt. Majd sóval, borssal, oregánóval és bazsalikomlevéllel fűszerezem.

Ha a tészta megint megkelt (másodszorra már nem fog olyan nagyra nőni!), elosztom 4 kis bucira. Aztán kezelésbe veszem az első bucit, nyújtom, formázom és végül a 29 centis pizzasütő tálba rakom.
Mikor mind a 4 tál ki van bélelve tésztával, mindegyiket megkenem a paradicsomszósszal és külön-külön "feldíszítem" a fent felsorolt alkotóelemekkel:-)
Sütőben kb 20 perc alatt készre sül!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...