2012. február 27.

Ligúriai nyúlpörkölt

Amikor még egészen kisgyerek voltam és Esztergomban volt egy telkünk, akkor szerettem meg a nyulat. Na, nem a kis szőrös aranyos jószágot, akit lehet simogatni (mert azokat mindig nagyon szerettem), hanem magát a nyúlhúst. Érdekes, hogy soha nem éreztem ellenérzést, mert egy aranyos kis nyuszit eszik az ember, ezért nem is volt gond, amikor nagymamám életem első nyúlételét elém tette. Szomszédunk, Józsi bácsi tartott rengeteg nyuszit, amiket egészen fiatalon le is vágott, hogy omlós legyen a húsuk. Isteni volt rántott húsként enni, de pörköltben is ott volt a helye és nagymamám egészen különleges recepteket tudott a nyuszikhoz kitalálni.
Később, felnőtt koromban olvastam, hogy a nyúlhús rendkívül egészséges, így gondoltam, nem lenne rossz újra nyulat enni. Na, de honnan szerezzen a pösti ember nyulat???
Naná, hogy a piacról. A kispesti piacon van egy "nyulas", nagyon szép húsokat szokott kitenni, igaz, nem a legolcsóbb, de havi egyszer-kétszer az ember megengedheti magának. Főleg, ha az egészséges ételek híve.

Én ebben a hónapban már másodszor csináltam, mert kb 2 hete olyan jól sikerült, hogy most Misike azt kérte, együnk nyuszit. "De Anya, nehogy a húsvéti nyuszit főzd meg!"
Nos, én nagyon vigyáztam, nehogy a húsvéti nyuszit vegyem meg a piacon, és itthon neki is láttam az első hangzásra ismét bonyolultnak tűnő ételnek. Higgyétek el, az elkészítése igen egyszerű, bár ahhoz, hogy a husi elég puha legyen, eléggé időigényes is.

Hozzávalók 4 személyre:
4 nyúlcomb (én felsőt szoktam venni)
kevés liszt
6 gerezd fokhagyma
1 friss rozmaringág
1/2 üveg fekete olajbogyó
250 gramm gomba
1,5 dl száraz fehérbor
100 gramm paradicsompüré

bors

A nyúlcombokat alaposan lemosom, az esetleg rajtamaradt szőröktől megszabadítom. Mindegyik combot megsózom, majd megborsozott lisztben megforgatom.
Egy serpenyőben kb 3-4 evőkanál olívaolajat felforrósítok, majd belefektetem a combokat és körülbelül 2 percig pirítom az egyik oldalát. Amikor már szép aranybarna, megfordítom és mellé szórom a rozmaringágról lefejtett rozmaringleveleket, a 6 gerezd fokhagymát és a felkarikázott olívabogyót. Ezt az oldalát is kb 2 percig pirítom, majd felöntöm a fehérborral és hagyom, hogy forrjon, sisteregjen, kifőjön belőle az alkohol és csak az isteni aroma maradjon.
A végén hozzáöntöm a paradicsompürét, felrottyantom, majd átszedem az egészet egy nagy edénybe, ahol a következő órákban főni fog.
(nekem van itthon bolgár cserépedényem, néha ebbe szoktam átszedni és betolom a sütőbe kb 2 órára. Na, ami ott történik az edényben, az egy csoda, isteni omlós, szaftos husit szoktam szedni belőle)
Természetesen a normál lábos is megteszi. Szóval, amikor már a lábasban az étel, hozzáteszem az apróra vágott gombát és annyi vízzel öntöm fel, ami éppen ellepi. Sózom, borsozom, lefedem és takaréklángon hagyom főni kb 2 órát. Fél óránként én meg szoktam lesni, kicsit átkevergetem, megkóstolom, kell -e még bele só. Aztán másfél óra múlva már azt is nézegetem, mennyire puha. Amikor már kezd leválni a csontról, akkor van kész. (nincs rosszabb egy rágós nyúlhúsnál (mivel elég száraz), úgyhogy ne sajnáljuk az időt!

Én penne tésztával tálaltam, de készíthetünk hozzá nokedlit, krumplipürét, vagy bármit, amit szeretünk!


4 megjegyzés:

  1. Sok-sok nyuszis receptet kérünk még!!!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Marka, nagyon szeretem olvasni a blogodat. Jók a receptek, élvezetesek az irások, mindig kedvet kapok Töled a fözöcskéhez:) Nagyon tetszik, hogy piacra jársz vásárolni, mert
    a fözés élvezete a jó alapanyogoknál kezdödik. A gyerekeid hozzá szoknak az igényes étke-
    zéshez ami fontos. Szép hétvégét kivánok Neked. Üdv. Susanne

    VálaszTörlés
  3. Kedves Marka, nagyon szeretem olvasni a blogodat. Jók a receptek, élvezetesek az irások, mindig kedvet kapok Töled a fözöcskéhez:) Nagyon tetszik, hogy piacra jársz vásárolni, mert
    a fözés élvezete a jó alapanyogoknál kezdödik. A gyerekeid hozzá szoknak az igényes étke-
    zéshez ami fontos. Szép hétvégét kivánok Neked. Üdv. Susanne

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm, igazán jól esett ez a sok dicséret! Én is szép hétvégét kívánok,
      Marka

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...