2013. február 27.

SAD XIII. forduló: erdei gyümölcsös-mascarponés sütinyalóka

A SAD (Süss,Alkoss,Díszíts) 13. fordulójának témáját egyik kedvenc tortakészítőm, teller-cake adta: készítsünk sütinyalókát. Bármilyen forma, bármilyen ízesítés jöhet, lényeg, hogy nyalókaként díszelegjen a kezünkben, mielőtt jól befalnánk. Mert bizony a sütinyalóka egyik fő ismérve, hogy eszméletlenül finom! És sajnos nem túl hosszú életű! Főként, ha gyerekek közelében tesszük le.

Még a télen készítettem egy gyors és egyszerű sütinyalókát: ennek az alapja darált háztartási keksz volt és ugyanúgy készítettem el, mint a kókuszgolyó alapját: tejjel és vajjal.
Mostanra nagyobb terveim voltak, vásároltam Oreo kekszet, gondoltam, ezt ledarálom a mixeremmel, de sajnos Murphy közbeszólt: daráló tönkrement, így az Oreot csemetéim kapták, nekem meg maradt a darált háztartási keksz újra. De most nem akartam az unalmas alapot, ezért vettem mascarponét és előbányásztam a kamra mélyéről a nyári étcsokoládés erdei gyümölcs lekváromat és ezeket a finomságokat vetettem be az ügy érdekében. Egyébként, ha éppen van otthon piskóta vagy bármilyen más sütimaradék, azokból is kiválóan lehet a mascarpone és a lekvár segítségével sütinyalókákat készíteni!

Hozzávalók 25 sütinyalókához:
300 gramm darált háztartási keksz
3 evőkanál holland kakaópor
3 evőkanál porcukor
200 gramm mascarpone
3 evőkanál erdei gyümölcs lekvár (de bármilyen lekvár jó lesz!)
1 csipet só
pálcika (lehet hurkapálca, én pl sasliknyársat vágtam szét 3 részre)

díszítéshez:
200 gramm fehér csokoládé
100 gramm étcsokoládé
színes cukorgyöngyök
marcipán katica
liofilizált eper

A hozzávalókat alaposan összegyúrtam (kézzel ám, nem géppel). Majd 25 golyót formáztam belőle, mindegyikbe szúrtam 1-1 pálcikát, majd egy tányérra tettem a nyalókákat úgy, hogy a golyók egymás mellett sorakoztak a tányéron, a pálcikák pedig ég felé meredve emelkedtek ki belőlük. 1 órára a hűtőbe tettem, hogy alaposan megdermedjen, így a csoki is gyorsan rá fog keményedni és a pálcikáról sem csúsznak le könnyen a csokiba való mártogatás alatt.
1 óra múlva először a fehércsokoládét melegítettem fel annyira, hogy teljesen elolvadjon, majd a golyók felét (12 darabot) a fehércsokiba mártottam. Ezután a maradék fehércsokoládéhoz szórtam az étcsokoládét, ismét melegítettem, amíg az étcsoki is el nem olvadt és összekeverve a fehércsokival tejcsokivá nem változott. Ebben pedig megmártottam a maradék 13 golyót.
Mindegyikről óvatosan leütögettem a felesleges csokoládét, hogy ne folyjon rá a pálcára, majd megszórtam tetszőleges színes cukorral és egy hungarocell lapba szúrtam. Amikor mindegyikkel kész voltam, a sütinyalókákkal teletűzdelt hungarocell lapot betettem a hűtőbe és fél órán át hagytam, hogy a csoki és a díszek teljesen rádermedjenek.
(azért elárulom, a móka végére a fél konyha tele volt színes cukorgyöngyökkel és csokifoltokkal :-)))
Amikor megdermedtek, kis szalagokkal, celofán csomagolással díszítettem, hogy pár darab ajándékozható legyen!

Remélem sikerült jó tippet adni, akár gyerekek szülinapi zsúrjára, akár kedves ajándékként is megállja a helyét ez a finomság!



6 megjegyzés:

  1. Az a katicás - nagyon helyes! Nagyon szép a csokibevonatod (is)!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Nekem is a katicás a kedvencem :-)

      Törlés
  2. Marka, Te aztán igazi konyhaboszi vagy, semmit sem bíztál a véletlenre! Nagyon finomak lehettek a nyalókáid és mindegyik gyönyörű!!!
    Köszönöm, hogy velem játszol! ( És pironkodva azt is, hogy az egyik kedvenc tortásod vagyok....;-))))



    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm a játékot és a dicséretet! Nagyon élveztem, hogy újra sütinyalókázhatok :-)

      Törlés
  3. Marka! Biztos ízlett a gyerkőcöknek az Oreo keksz.. de miért nem csináltál belőle Oreo Pop-ot? :) Az enyéim nem akartak beletörődni, mikor elfogyott :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mary, köszönöm a tippet, én kizárólag az oreo összedarálásában gondolkodtam. De most láttam az oldaladon, hogy te milyen ötletesen oldottad meg az oreo-pop-ot :-)
      (Nagyon szép sütijeid vannak)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...