2012. március 15.

Padlizsános rántotta

Igen furán hangozhat, hogy a padlizsánt tegyük bele a tojásba. Először én is furán néztem anyósomra, amikor a szokásos hagyma felvágása után a kezembe nyomott egy padlizsánt, hogy akkor ezt is meg kéne pucolni és apró kockákra vágni!
Aztán megkóstoltam és örökre beleszerettem a padlizsános rántottába!
Hihetetlen finom, ha jól van elkészítve, ugyanis a padlizsánkockákat addig kell lassú tűzön párolni-pirítani, amíg teljesen krémessé nem válik, szinte szétmállik. Erre jön még rá az isteni medgyesi házi tojás, aminek a színe olyan sárga, hogy ha étteremben szolgálnák fel rántottának, a vendégek biztosan azt hinnék, hogy mesterségesen előállított és színezett kínai tojásból van. Mert sajnos ma már a sápadt rántotta a természetes.
Pedig a házi tojásnak nincs párja!:-)

És a hozzávalók 2 személyre:
1 szép közepes padlizsán
1 fej vöröshagyma
1 db tv paprika
kevés kockára vágott baconszalonna/bátrabbaknak zsírszalonna
6 tojás

A padlizsánt és a vöröshagymát megpucolom és a paprikával együtt mindhármat apró kockákra vágom.
Én bátrabb vagyok és zsírszalonnát használok, így azt is apró kis kockákra vágom.
A tojásokat pedig feltöröm egy tálba és jól felverem egy villával, kevés sót is adok hozzá..
Aztán kezdődik a rántotta készítése. Először a zsírszalonna-kockákat megsütöm, majd ha már minden zsír kisült belőle, hozzáadom a vöröshagymát és üvegesre párolom. Következik a paprikakocka, kicsit azt is megpárolom, majd hozzáadom a padlizsánkockákat. Először talán soknak tűnik a mennyiség, de higyjétek el, nagyon össze fog esni a sok kis padlizsánkocka. Alaposan megsózom az egészet és lassú tűzön addig párolom, amíg az egész össze nem esik és szinte krémessé nem válik. Ez elég időigényes, de megéri kivárni (kb 20 perc), mivel ettől lesz igazán isteni íze a rántottának.
Hozzáöntöm a tojásokat és folyamatosan kevergetve a kellő állagúra sütöm, majd ha kell, még sózom és borsozom .

Próbáljátok ki, megéri!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...