2013. február 18.

Avokádós rizottó

Újabb rizottót sikerült kitalálnom. Hétvégére bevásároltam egy csomó avokádót, mert szerettem volna elkészíteni a családnak is az avokádókrémes spagettit. De az élet másképp hozta, nem tudtunk leutazni a családhoz és a sok avokádó rajtam maradt. És mivel sokáig nem lehet tartogatni, ki kellett találni valamit. (Ezért is lesz a következő napokban sok avokádós étel az asztalon, amiből persze jut ide a blogra is :-)
Szóval gondoltam egyet és ha már a spagettin olyan finom volt az avokádókrém, miért nem válhatna be a nagy kedvencen, a rizottón is? Elkészítettem, megkóstoltuk és fantasztikusan finomnak találtuk. Gourmand férjem javaslatára a hűtőben lapuló füstölt lazacfiléből is szeltem rá pár darabkát az avokádós rizottóra, ez még jobban kiemelte az ízét!

Hozzávalók:
4 nagy marék rizottó rizs
1 liter zöldség alaplé
30 gramm vaj a sofrittohoz
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 dl száraz fehérbor
50 gramm vaj a pihentetéshez
10 dkg reszelt parmezán sajt a pihentetéshez
1 avokádóból készített tejszínes guacamole
100 gramm füstölt lazac

A vöröshagymát, fokhagymát apróra vágtam, és 30 gramm vajon, valamint 2 evőkanál olívaolajon, lassú tűzön kb 10 perc alatt puhára pároltam (de semmiképpen nem pirítottam).
Ehhez az úgynevezett "sofritto"-hoz adtam a rizst,  amit nagy lángon szépen megkapattam, amíg a rizsszemek elkezdtek átlátszóak lenni. (ez kb 2 perc)
Majd közepesre vettem a lángot, hozzáöntöttem a fehérbort és hagytam, hogy a rizs magába szívja.
Ezután az előre elkészített, de a rizottókészítés alatt folyamatosan forrón tartott zöldség alaplevet merőkanalanként adagoltam a rizshez, mindig megvárva, hogy magába szívja az értékes levet. Közben finoman, lágyan kevergettem, masszíroztam a rizsszemeket, hogy minél krémesebbé váljon a rizottó.
Kb 20 perc alatt "al dente" lett (azaz a rizs kicsit roppanós maradt), ekkor elzártam alatta a gázt és hozzáadtam az 50 gramm vajat és a kevés parmezánt. Fedővel lefedve 3-4 percig hagytam olvadni, végül, a fedőt levéve a rizottóról, hozzáadtam a guacamolét és apró darabkákat téptem rá a füstölt lazacból.

Jó étvágyat hozzá!

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...