2013. január 24.

Narancsos trüffelkrém torta

Drága barátnőm, Gabi szülinapja közeledett. Egyik este csörgött a telefon, élete párja hívott, meglepetéspartit szervez Gabinak. Én persze bevállaltam a tortát. Tudván, hogy Gabi nincs oda az édes tortákért, gondoltam, egy étcsokoládés trüffelkrém naranccsal megbolondítva csak jó lehet! És az is lett. De még milyen jó! Csak az a baj, hogy éppen édességmegvonó kúrán vagyok, de azért egy vékony szeletet engedélyeztem magamnak! Mert ezt kár lett volna kihagyni! Egy biztos, a szülinapomra tuti ilyen  tortát csinálok, szerelem lett első kóstolásra!

Hozzávalók 23 centis tortaformához:
a piskótához:
10 tojás fehérje és sárgája
10 evőkanál liszt
10 evőkanál cukor

a krémhez:
700 gramm étcsokoládé (én 70 %-osat használtam)
900 ml tejszín

1 üveg narancslekvár (én sajátot használtam, ami kesernyés-fanyar ízű)


A trüffel krémet előző este készítettem el, mivel meg kell dermednie és másnap ezt a dermedt krémet jól ki kell habosítani! Szóval a tejszínt felforraltam, majd lezártam alatta a tüzet és beleraktam a csokoládét. Egy kézi habverővel addig kevertem, amíg tökéletesen sima krémet nem kaptam. Éjszakára hűtőbe tettem dermedni.

Másnap reggel a piskótát készítettem el. Az az igazság, hogy 10 tojásból a 26 centisembe szoktam készíteni piskótát, de most jó magas tésztát szerettem volna, hogy ne csak 3 , hanem 4 rétegű legyen!
10 tojás fehérjét habbá vertem, de nem túl keményre, különben a sütőben megemelkedik, aztán, amikor kiveszem, össze is fog esni és a belseje homorú lesz. Szóval olyan közepesen keményre vertem, raktam bele egy csipet sót is. A 10 db sárgáját pedig 10 evőkanál cukorral fehéredésig kevertem, majd hozzákevertem 10 evőkanál lisztet és az egészet összeforgattam a fehérjével. Aki szeretné, tehet bele teáskanálnyi sütőport is, én nem szoktam.
Sütőben 1 órán át sütöttem kb 180 fokon, az első 20 percben békén hagytam, aztán megkukkolgattam, nehogy megégjen. Kb 45 perc elteltével tűpróbának vetettem alá és ha a tűn még tészta marad, tovább sütöm. Ha a teteje kezdene barnulgatni, ráteszek sütőpapírt, hogy nehogy megégjen, és így sütöm tovább.


Szóval a piskóta kész lett és kihűlt. Ezután 4 szép, egyenlő részre vágtam. A trüffelkrémet kivettem a hűtőből és gépi habverővel alaposan felhabosítottam. Először alacsony fokozaton, majd egyre gyorsabbra kapcsoltam, végül a maximum fokozaton vertem (volna)  kb 1 percig. De sajnos a leghabosabb verzió előtt a gép meghalt. 12 éve volt velem jóban-rosszban és most feladta!

Visszatérve a tortára: a krém így is szuper lett. A piskóta első lapját letettem egy szép tálcára és rákentem a narancslekvár egyharmadát, majd beborítottam a krém egynegyedével. Ezután jött a következő piskóta, amire ismét narancslekvár egyharmada és trüffelkrém egynegyede került. Jött a harmadik piskóta, ezt az utolsó harmad lekvárral fedtem és a trüffelkrém harmadik negyedével. Végül, az utolsó piskótalapot és a torta oldalát a maradék krémmel borítottam.
Díszítésül a torta tetejére körbe vékonyra szelt narancs-szeleteket tettem és fehércsokoládé-forgáccsal alaposan megszórtam!

Remélem kedvet kaptatok hozzá. Ha a leírásban valami  nem érthető, írjatok bátran a megjegyzéshez!

6 megjegyzés:

  1. Csábít, nagyon finom lehet! Ez a sütési idő szerintem sütőfüggő, az enyémben hamarabb megsül a piskóta. No de, mindenki kiismerte már a sajátját :) Ügyesen vékonyra szeletelted a narancsot, szinte irigylem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:-) A narancsokkal pedig megkínlódtam, mire ilyen szép vékony szeleteket bírtam vágni :-)

      Törlés
  2. Úristen, van benne anyag rendesen; csodaszép lett

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ági, jó krémes lett, az biztos! Köszönöm szépen! :-)

      Törlés
  3. Hmmm,a Sogornom truffekrem-tortat rendelt a szulinapjara,probalok muvelodni a temaban :) egy kis 16-18 cm-es zsurtortara gondoltam,fele mennyisegbol jo lenne,ugye? Puszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szofi, szerintem bőven elég lesz, nekem ez a krém simán elég úgy, hogy még a gyerekek is tudnak belőle a végén kis pohárkákkal kapni nyalakodnivalót :) Puszillak!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...