2013. január 2.

Narancsos-kakukkfüves kacsamell zöldségágyon

A szilveszteri eszem-iszom után mi másra is vágyik az ember, mint egy finom kacsamellre. És hogy igazán ütős legyen, kell hozzá valami szósz. Legyen narancs, ez megvan. De mitől lehetne még ütősebb? Legyen kakukkfű, ez is van. De még ütősebb kéne, ami igazi ízrobbanást okoz, ami letaglóz, amitől csak annyit tudok mondani: hmmmmm. Hmmm, pirítsuk rá egy kis méz kíséretében.
És voila, kész a narancsos kacsamell!(természetesen nálam roséra sütve)

Hozzávalók 2 személyre:
2 szép kacsamell filé
3 narancs
fél citrom
1 lime
3 evőkanál méz
3 friss kakukkfűág
3 gerezd fokhagyma
bors


zöldségágyhoz:
3 sárgarépa
1 közepes cukkini
1 cékla
1 avokádó
2 lilahagyma
12 sárga és piros koktélparadicsom
olivaolaj

bors
bazsalikomlevél

A kacsamellet megtisztítottam a felesleges
pihéktől, majd alaposan megmostam és papírtörlővel óvatosan szárazra töröltem. Ezután bevágtam a bőrét kockásra, de vigyáztam, hogy a húst ne vágjam át. Majd sóval, borssal alaposan bedörzsöltem és megszórtam kakukkfűvel, amit kicsit rá is nyomkodtam, hogy ne potyogjon le a sütésnél.
Majd forró serpenyőben, olaj nélkül (a kacsa bőréből sok zsír fog kisülni) a bőrös felét sütöttem kb 10 percig, majd a zsír kétharmadát leöntöttem a serpenyőből. Ezután megfordítottam a mellet és a húsos felét sütöttem úgy, hogy mellészórtam a fokhagyma gerezdeket is és rácsöpögtettem pár cseppet a fél citromléből.
Közben 3 narancs levét kifacsartam, majd amennyire tudtam, kikapartam kanállal a félbevágott narancsból a húsát is, hozzáadtam a mézet, a maradék citromlét, majd a kacsamellet kivéve a serpenyőből, a narancsos keveréket a serpenyőben lévő húsléhez öntöttem. Addig forraltam, amíg kicsit be nem sűrűsödött (nekem ez a legnagyobb lángon 6 perc volt).  Majd egy tűzálló tálra tettem a kacsamellet, leöntöttem a mézes-narancsos sűrű szósszal és sütőben még 20 percig sütöttem, amíg a szósz szépen rá nem pirult a mellre.
A sütőből kivéve 5 percig pihentettem.

A körethez a répát, a cukkinit, az avokádót és a céklát kb hasonló nagyságúra vágtam, a koktélparadicsomokat félbevágtam, a lilahagymát fél ujjnyi gerezdekre szeleteltem, majd serpenyőbe szórtam, meglocsoltam kevés olívaolajjal, sóztam, borsoztam és ment a 200 fokos sütőbe kb 15 percre (szeretem, ha éppen csak megkaramellizálódik, de ropogós marad minden zöldség.

Táláláskor a zöldséget egy lapos tányérra halmoztam, amjd a tetejére vágtam a kacsamellet és az egészet még meglocsoltam a kacsáról lefolyt narancsos mártással.

Hmmmm, nálunk most ez az új aranyérmes, úgyhogy bátran mondhatom, érdemes kipróbálni!



3 megjegyzés:

  1. A sült zöldségek varázslatos világát mi mostanában fedeztük fel, csodálatos; a kacsamell pedig nagy szerelem.

    VálaszTörlés
  2. A sült zöldségek őrületesen jók, én alig várom a tavaszt, amikor igazi habzsidőzsi lesz! Kacsa nálunk is nagy szerelem :-)))

    VálaszTörlés
  3. HOLA NO SE INGLES SE PODRA PONER EN CASTELLANO ESPAÑOL?? RIQUISIMO PERO NO SE LO QUE DICE

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...