2012. december 18.

Marcipános bejgli

A neten láttam ezt a receptet, Szépségtár oldalán és azonnal beleszerettem.
A bejgli ugyan nem tartozik a kedvenceim közé, mégis, marcipánnal párosítva - úgy gondolom - fantasztikus párost alkothatnak.
Így tegnap este begyúrtam a tésztáját és ma meg is sütöttem. mit is mondhatnék: zseniális, abbahagyhatatlan és különben is: fenomenális találmány!
Mindenkit bíztatok, karácsonykor újítsatok és ne csak a megszokott diós és mákos legyen az asztalon, hanem szorítsatok helyet a különleges marcipánosnak is.


Hozzávalók 2 bejglihez:
30 dkg liszt
12 dkg sertészsír
5 dkg porcukor
1 tojás sárgája + 1 kikevert egész tojás fele
5 gramm friss élesztő elmorzsolva
1 csipet só
50 ml tejföl

400 gramm marcipán
10 szem aszalt szilva
2 evőkanál szilvapálinka (elhagyható)

A hozzávalókat összegyúrtam és 1 éjszakára a hűtőbe tettem. Másnap elővettem 400 gramm 54 %-os marcipánt (de bármilyen marcipán jó bele), beleöntöttem 2 evőkanál pálinkát , belevagdostam 10 szem aszalt szilvát és alaposan összekevertem. (a pálinka mennyiségét lehet növelni és csökkenteni, vagy teljesen elhagyni is, de érdemes beletenni, mert nagyon finom ízt ad neki!)
Majd a tésztát kivettem a hűtőből, kettéválasztottam és kicsit átgyúrtam mindkét gombócot. Majd letéptem 2 nagy sütőfólia darabot, az egyiuket az asztalra fektettem, a közepére tettem az egyik tésztát, ennek a tetejére pedig egy másik sütőpapírt. És a két sütőpapír közt késpenge vékonyságúra nyújtottam a tésztát, majd a felső sütőpapírt levéve róla, rákentem a marcipánmassza felét. Persze óvatosan, nehogy felszedjem vele a tésztát. Amikor az egész tésztát beborította a marcipán, a sütőpapír segítségével feltekertem a bejglit, a két végét alá hajtottam, majd sütőpapírral letakart tálcára tettem. A másik tésztára ugyanez a sors várt.
Aztán 1 egész tojást kettéválasztottam és ahhoz, hogy a tetején a máz márványos hatású legyen, először a tojás sárgájával kentem le a bejgliket hosszában, majd vártam 10 percet. Ezalatt előmelegítettem a sütőt 180 fokra, majd a 10 perc leteltével a tojások fehérjével is lekentem a bejgliket, de most keresztben.
30 percig sültek a sütőben, de az utolsó 10 percben már nagyon figyeltem, hogy fel ne repedezzen a tészta.
Miután kihűlt, folpackba csomagolva, a hűtőbe tettem és várja a sorsát karácsonyig!



2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...