2012. december 19.

Gránátalmás pavlova torta

Ez a torta egyszerűen zseniális. Ha maradt egy kis tojásfehérje, pikk-pakk össze lehet dobni  - azaz inkább fel lehet verni az alaphabot, majd mehet a sütőbe és utána úgy variálom az ízeket rajta, ahogy csak kedvem tartja. Nyáron, a feketeszedres pavlovával végleg beleszerettem ebbe a műfajba, de a gránátlamás verzió...
Ha a szedres egy álom volt, akkor a gránátalmás maga az álom, luxuskivitelben! És ez bizony nem túlzás.  Vegyetek 1 szép gránátalmát, most úgyis minden bolt tele van vele és elég sok akcióba is bele lehet futni. És onnantól már csak pár lépés a pavlova! Akár a karácsonyi asztalra is!

Hozzávalók:
3 tojásfehérje
1/2 evőkanál almaecet
200 gramm porcukor
1 evőkanál étkezési keményítő
1 teáskanál vaníliakivonat
1 csipet só

Díszítéshez:
100 ml habtejszín
1 evőkanál porcukor
1 gránátalma magjai

A tojásfehérjéket 1 csipet sóval robotgépben felvertem félkeményre, majd hozzáöntöttem a vaníliakivonatot és az ecetet és tovább vertem, amíg kemény nem lett. Majd a porcukor és keményítő keverékét evőkanalanként hozzáadtam, minden hozzáadott kanál után várva kb 20 másodpercet, hogy a habverő egyenletesen elkeverje a porcukrot. Amikor az utolsó kanál cukrot is hozzáadtam a kemény habhoz, még hagytam fél percig pörögni a habverőt, majd leállítottam.

A habnak ekkorra így kell kinéznie (fényes és kemény):


Majd elővettem egy nagy tepsit, arra sütőpapírt tettem és két kisebb képzeletbeli kör alakra ráhalmoztam a fehérjét, figyelve, hogy a közepükön legyen egy kis mélyedés, a szélein pedig csúcsokat alakítottam ki, hogy a végén úgy nézzen ki, mint egy korona. Így kaptam két szép kis mini pavlovát. (persze lehet készíteni 1 nagyot is!)

A tortákat 140 fokos sütőbe toltam és 70-80 percen át szárítottam. Majd a sütőt kikapcsolva még kb fél órán át hagytam hűlni. Ezután a gránátalma magjaiból szórtam pár szemet a tortácskák közepébe, erre porcukorral felvert tejszínhabot halmoztam, majd mindkét tortácskát megszórtam a gránátalma magjaival. Szigorúan kézzel-lábbal, jó nagyot beleharapva fogyasztandó! .-)


4 megjegyzés:

  1. Csodás lett! Biztosan nagyon finom, igazi ünnepi desszert!

    VálaszTörlés
  2. Milyen elegáns - ez jutott először eszembe!

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűek és izgalmasak a magok a hab tetején.:-)) Az első számú kedvenc tortám, nálam két hetente 1x biztosan készül. Gránátalmást még nem sikerült, mert amikor vettem olyan kemény volt a magja belül mint a diónak a héja. Viszont a leve isteni finom volt, azt locsoltam a Pavlovámra. Most eperszezon idején is bőven készítem.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...