2012. december 3.

Baileys-es, csokis sajttorta

Szombaton vadul böngésztem a netet: valami nagyon ünnepi és nagyon egyszerű tortát kerestem. Mégiscsak másnap lesz advent első vasárnapja és a gyertyagyújtás mellé terveztem egy kis édes örömet is. Aztán a BBC oldalán megtaláltam ezt a csodás, sütés nélküli karácsonyi finomságot! És - mivel már túl vagyunk a kóstoláson - bátran mondhatom: életem egyik legfinomabb tortája. Úgyhogy kalandra fel, irány a konyha és készítsétek el hétvégén ezt a likőrös különlegességet. A hűtési időt leszámítva összesen kb fél órát vett el az életemből az elkészítése.

Hozzávalók:


100 g vaj
250 g darált keksz
750 g Philadelphia krémsajt
25 ml Baileys
120 g porcukor
300 ml  tejszín, tejszínhabbá verve
100 g reszelt csokoládé

A vajat olvasszuk fel egy lábasban és adjuk hozzá a darált kekszet. Alaposan keverjük el, majd vegyünk elő egy 22 centis tortaformát. Nyomkodjuk az aljára a kekszmasszát, egyengessük el (én egy pohár aljával szoktam) és tegyük hűtőbe 1 órára.
Közben készítsük el a tölteléket: a szobahőmérsékletű krémsajtot keverjük össze a Baileys-el és a porcukorral, majd óvatosan keverjük bele a keményre felvert tejszínhabot és a reszelt csokoládét. Ezt a krémet kenjük rá a kekszes masszára, a tortaformába, majd további 2 órán át hűtsük. Tálalás előtt tejszínhabbal, reszelt csokoládéval vagy kakaóporral díszíthetjük.
(ne ijedjünk meg a kicsit puha állagától, simán kijön a tortaformából 2 órányi hűtés után és tartja a formáját napokig. Már, ha marad még belőle napokig....

 

7 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jól néz ki, biztosan finom is, csak ne lenne olyan méreg drága az a Baileys:-)

    VálaszTörlés
  2. Marka, szerintem Szentestére bevetem! Nagyon szép, és még sütni sem kell!

    VálaszTörlés
  3. Hajni, szerintem lehet helyettesíteni más krémlikőrrel is, ami sokkal olcsóbb.:-)
    Ági: jajjj, de örülök, hogy ennyire megtetszett. Én is nagyon gondolkodom rajta, hogy Szentestére elkészítem:-) A párom, aki nem egy nagy édességrajongó, 2 szeletet is megevett egymásután:-)Szóvaldddddddd tényleg finom és nem is olyan durván tömény.

    VálaszTörlés
  4. Nincs valami ötleted, hogy hogyan lehetne kiváltani az alkoholt? Jó lenne, ha a gyerkőc is ehetbe belőle.

    VálaszTörlés
  5. Szerintem, ha nagyon félsz az alkoholtól, akkor inkább ne tedd bele. Az aromák is alkoholosak, úgyhogy inkább hagyd ki azt is.
    Halkan teszem hozzá, hogy elenyésző benne az alkohol, úgyhogy szerintem gyerek is eheti. Nekem mindkét gyerekem evett belőle egy-egy vékonyka szeletet és nem hiszem, hogy bajuk lesz tőle. De ugye mindenki mást enged a gyereknek :-)

    VálaszTörlés
  6. Szupergyorsan elkészíthető torta, egyöntetű vélemény: Isteni finom!!! Tegnapi ebédre készült, 26-os tortaformában, kicsit növeltem az arányokat, már csak egy szelet van belőle.... :)
    A kekszes tészta viszont nagyon morzsolódik, mitől állna még jobban össze? Több vajat kellett volna még adnom hozzá?

    VálaszTörlés
  7. Szia! Esetleg mgé kevés olvasztott vajtól jobban összeáll. Nekem a legjobb a második napon volt, amikor már a krém is állt rajta egy éjszakát:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...