2012. december 18.

Az én kedvenc halászlém

Az én kedvenc halászlémet apósom készíti. Sűrű, kicsit csípős (vagy inkább pikáns), rendkívül ízletes és legalább 4 féle halból készül.
Jó, neki persze könnyű dolga van, hiszen nagy horgász és a karácsony előtti heteket a karácsonyi halászlé alapjának megfogásával (is) tölti, így a nagy napra a mélyhűtő bőségesen tele van a halászlé kellékeivel.
Én is nekiveselkedtem egyszer itthon, de túl macerásnak találtam, így a halászlé-készítés nálunk megmaradt családi hagyományként apósom feladata!
De mivel közeledik a karácsony és sokaknak jól jönne egy igazán finom (nem csak paprikás víz és főtt hal) recept, gondoltam, most nem a sajátommal, hanem drága apósoméval dicsekszem!

Hozzávalók 4 személyre:
személyenként 2 szelet hal (ponty, harcsa, süllő)
60-70 dkg vegyes hal az alaplébe (keszeg, kárász, törpeharcsa, ponty- és harcsafej és farok)
halikra és haltej
1 kg vöröshagyma
1 paprika
pár szelet erőspaprika
1 paradicsom
2 csík zsírszalonna
víz
halászlékocka
pirospaprika


Apósom elővesz a mélyhűtőből mindenféle vegyes halat (kárászt, törpeharcsát, keszeget), amiből készít egy alaplét. Tesz még bele harcsa- és pontyfejet és farkat is, a szép darab halhúsokat pedig kb kétujjnyi szeletekre vágva, besózva félreteszi a hűtőbe. Szóval az alaplevet csupa fejből, farokból és szálkáshalból készíti. Összevág zsírszalonnát apró kockákra és kiolvasztja a zsírját, majd a maradék töpörtyűkockákat kiveszi (az unokák meg jól megeszik kenyérre szórva, megfejelve zsírban fonnyasztott hagymával - legjobb!!!) és a kinyert zsírban megfonnyaszt apróra vágott vöröshagymát. Aztán beleteszi a halakat, felönti vízzel és hozzátesz egészben hagyott paprikát és paradicsomot. (a paradicsomot be szokta vágni a tetején, hogy a belsejéből az íz kifőjön.) sózza, borsozza, tesz hozzá még szárított zellerlevelet, pirospaprika-krémet és halászlé kockát is, aztán 2 órán át lassú tűzön forralja. A levet átszűri (az alján elég sok szálka össze szokott gyűlni), a haldarabokat kiszedi, majd egy sűrű szűrőn átpasszírozza, hogy a halpép átmenjen, de a szálka maradjon. Elég macerás, de utána isteni, sűrű halászlét kap belőle. Ezt a pépet a már átszűrt alapléhez adja, jól összekeveri, tesz hozzá pirospaprikát, ha kell, még vizet is, még kicsit átforralja, majd a végén beleteszi a halszeleteket (meg ikrát, tejet). Ezt már csak kb 10-12 percig főzi, mert a halhús hamar átfő és utána már csak szétesne.

Remélem Nektek is ízelni fog, én karácsonykor tuti kétszer szedek belőle! Karácsony után pedig már képekkel is szolgálhatok :-)

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...