2012. november 10.

Libamáj creme brulée

Márton nap alkalmából egy újabb libás ételt készítettem, méghozzá az egyik legfinomabb részéből a hízott libának. A hízott libamáj nem ugyanaz, mint a pecsenye libamáj, viszont ízre szinte ugyanolyan, mint a hízott kacsamáj. Ezért nyilván akár kacsa- akár libamájból is készítjük, az eredmény mindenképpen királyi!
Az ötletet Bébicsirke és Ízbolygó adták együttes erővel, illetve az ő receptjeik tetszettek a legjobban, ebből "markásítottam" az én creme brulée-met.
Első hangzásra bonyolultnak hangzik a recept neve, de higgyétek el, az elkészítése annyira, de annyira egyszerű! Próbáljátok ki, nem is kell hozzá sok máj, viszont néhanapján az ember megengedheti magának ezt a luxust a saját otthonában is!

Hozzávalók 4  szuflétálkányi adaghoz:
20 dkg libamáj
1 teáskanál apróra vágott vöröshagyma
2 dl tejszín
2 dl tej
0,5 dl tokaji aszú
5 tojás sárgája

bors
1 teáskanál jó minőségű balzsamecet

Először is a libamájat kevés tejjel és az apróra vágott hagymával leturmixolom. Aztán a tejet, a tejszínt, a bort és a tojássárgájákat egy edénybe rakom, és az egészet vízgőz felett besűrítem. Majd, ha már langyos, hozzáadom a libamáj-pürét és a balzsamecetet, összekeverem és szuflétálkákba szedem.
Előveszek egy tűzálló tálat, amibe beleférnek a szuflétálkák, beleteszem őket és annyi vízet öntök a tűzálló tálba, ami a krém magasságáig ér.
180 fokos sütőben kb 30-40 percig sütjük.
Ezután, ha van karamellizáló pisztolyunk, akkor mindegyik tálka tetejét meghintjük barnacukorral és a pisztollyal rákaramellizáljuk. Ha nincs pisztoly, akkor se keseredjünk el, szórjuk meg a tetejét porcukorral és a sütőt grillfokozatra állítva karamellizáljuk a tetején a cukrot!
Nagyon figyeljünk, pillanatok alatt megég!
Nagyon jól megy hozzá a félbevágott és kevés cukorral megszórt, serpenyőben karamellizált szőlő.

Jó étvágyat hozzá!

4 megjegyzés:

  1. Gyönyörű és nagyon, de nagyon ínycsiklandó! Feliratkozott a karácsonyi menülistára - köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Isteni finom lett, de érdemes kicsit kihűteni, úgy sokkal jobban kijön a libamáj íze.

    VálaszTörlés
  3. Szeretnem tudni,hogy elozo nap is ellehet e kesziteni?????

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem készíteném el, mivel az 1 éjszakás állás alatt sokat romlik az állaga a hűtőben. De persze baja nem lesz, ehető marad, csak nem olyan finom. :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...