Hozzávalók:
4 fej vöröshagyma
1 evőkanál vaj
2 evőkanál olivaolaj
1 evőkanál liszt
só
(fehér)bors
szerecsendió
1 liter zöldségleves alaplé
fél liter tejszín
kenyér
10 dkg cheddar sajt
A vöröshagymákat megpucoltam, összevágtam, majd a vajon és olajon, fedő alatt elkezdtem párolni (kb 5 perc). Majd levettem róla a fedőt és kicsit magasabb lángon elkezdtem karamellizálni (a hagyma, a saját cukortartalma miatt nagyon szépen tud karamellizálódni és ez az íz adja meg a hagymaleves jellegzetes ízét), amíg kb 15-20 perc alatt szép aranyszínű nem lett. Folyamatosan kevergettem és figyeltem, nehogy odaégjen.
Majd rászórtam a lisztet, megkevertem, hogy ne legyen csomós és az egészet felöntöttem a zöldség-alaplével, végül hozzáadtam a borsot és a szerecsendiót. Hagytam felforrni, majd következett a tejszín, ezzel is összeforraltam és már kész is lett a finom hagymaleves.
Tálaláskor a tetejére melegszendvics sütőben megpirított kenyeret és a kenyerek közé olvasztott cheddar sajtot tettem.
Jó étvágyat hozzá!
Ez nagyon finomnak hangzik! És úgy gondolom, hogy elég laktató is, milyen könnyű fogást ajánlanál utána?
VálaszTörlésKöszi szépen:-) Mi tegnap tenger gyümölcsei rizottót ettünk utána:-)
VálaszTörléshttp://markakonyha.blogspot.hu/2012/02/tenger-gyumolcsei-rizotto.html
Nálunk mindenki imádja!!! Ideje lenne, ha én is elkészíteném, mert eddig ugyanis nem az enyémet ettük, hanem egy kiváló étterem, cipóban tálalt példányát fogyasztottuk! :) Igazad van, tökéletes karácsonyi leves, de én még karácsony estéjén is elkanalazgatnám! :) Megjegyzem!!
VálaszTörlésKöszönöm, hogy játszottál és azt is, hogy ennyire időben elkészültél! :)
Barbi, ez a legkevesebb, hogy próbáltam időben leadni. Neked rengeteg munkád lesz vele! Majd mesélj, milyen lett :-)
VálaszTörlésOké! Már most írom, hogy előbbre legyek, elég időigényes és macerás! :)))
VálaszTörlésKöszönöm!!!
VálaszTörlés