2012. november 5.

Hortobágyi húsos-gombás palacsinta

Pénteken rengeteg csirkepörköltet készítettem, úgyhogy bőven maradt szombatra és vasárnapra is. De szombaton nagynénémékhez mentünk vacsorára, így a csirkepöri ott pihent a hűtőben vasárnapig. És hogy vigyek a vasárnapi ebédbe egy kis előkelő változatosságot, eszembe jutott egyik régi nagy kedvencem, a hortobágyi húsos palacsinta. Szerencsére minden hozzávaló volt a kamrában, így nem is gondolkodtam tovább, belevágtam.

Hozzávalók:

10 db palacsintához:
20 dkg rétesliszt
3 dl tej
2 dl szénsavas víz
2 tojás
1/2 dl olaj
csipet só

csirkepörkölthöz:
4 csirke felsőcomb kicsontozva, lebőrözve
1 fej vöröshagyma
pirospaprika
majoranna
petrezselyem
só, bors
tejföl
1 evőkanál finomliszt
20 dkg gomba
20 dkg trappista sajt

Először ugyebár a pörkölt készült el, azaz a vöröshagymát finomra vágtam, kevés olajon megpároltam, majd rászórtam a fűszereket (pirospaprika,majoranna, petrezselyem, bors), alaposan összekevertem és beleforgattam a csirkecombokat. Majd annyi vízzel öntöttem fel, amennyi éppen ellepi és ezután ízlés szerint megsóztam. Kb 1 órán át főztem, amíg a hús puha nem lett és szét nem omlik, ha beleszúrok egy villát.

Aztán következett a palacsinta: a hozzávalókat csomómentesen elkevertem, 1 órát állni hagytam (hogy a liszt megduzzadjon és a tészta teltebb legyen), majd palacsintasütőben kisütöttem. Pontosan 10 darab lett!
És most következett a töltelék elkészítése. A csirkecombokat egy tálra kiszedtem és késsel-villával apró darabkákra marcangoltam. A főzőlevét még kicsit sóztam és borsoztam, majd a lisztet és a tejfölt belekeverve csomómentes szószt készítettem. (ha sűrű lesz, vagy kevés, lehet még beletenni 1-2 dl vizet és tejfölt is, ügyelve, hogy a finom íz megmaradjon - azaz sózzuk, borsozzuk és ha színét veszti, kevés pirospaprikát is szórhatunk még rá!)
Ebből a tejfölös szószból szedtem 2-3 evőkanálnyit a szétmarcangolt húsokra, hogy a palacsintatésztába töltve ne legyenek olyan szárazak.

A töltelék
 Elővettem egy téglalap alakú jénait, amibe keresztben éppen elfér egy palacsinta. Kiszámoltam, hogy éppen 8 darab fog beleférni (ennek a gyerekek örültek a legjobban, mert a maradék két palacsintába Nutella került és jól befalták:-), úgyhogy a tölteléket is kb 8 részre osztottam a tálban.
Fogtam a palacsintát és megtöltöttem az első adag töltelékkel, majd beletettem a jénaiba. Ezt követte 7 finomságos társa.

A tetejére szórom a pirított gombát
Amikor a tűzálló tál megtelt, fogtam a megmosott és apró kockákra vágott gombát, egy serpenyőben kb 5 percig pirítottam, majd a palacsinták tetejére szórtam. Erre öntöttem  a tejfölös-pörköltes szószt és az egészet befedtem reszelt trappistával.
200 fokos sütőben addig sütöttem, amíg a tetején a sajt aranybarna nem lett.

Ha pörköltöt tervezel, érdemes kicsit többet készíteni és máris megvan a másnapi ebéd alapja is! Ami nem mellékesen isteni!

A sütőben...

3 megjegyzés:

  1. Ez jó ötlet - ha egy picivel több pörköltöt csinál az ember (nekem mindig több sikerül, mint amennyi elfogy), akkor plusz egy étel: fele munka = dupla élvezet. Van is a mélyhűtőben pörkölt maradék, ami két embernek kevés, egy embernek sok - úgyhogy hoooray - köszi

    VálaszTörlés
  2. Ha a bátyám ezt látná... Imádja! Persze én sem tudnék neki ellenállni. :P

    VálaszTörlés
  3. én megcsináltam nagyon finom lett

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...