2012. november 5.

Avokádókrémes céklachips, avagy guacamole-s cékla mille feuille

Hú, nem is tudom hol kezdjem ezt a bejegyzést. Hogy honnan az ötlet? És mi a fene az a kimondhatatlan "mille feuille"? És miért kell nekem már megint ilyen bonyolult ételt készíteni?

Kezdem az ötlettel: délelőtt készítettem guacamolét, amit egyrészt ebéd helyett nasinak, másrészt vacsora előtti előételnek gondoltam. De a kenyér elfogyott, Márkó szundikált,így elkezdett járni az agyam, mivel is lehetne még enni. Ugyebár a pirítós kilőve, tortillachips nincs...Chips...Ahhha...De még egy árva krumpli sincs itthon, ugye? Kinyitottam a kamrám ajtaját és megláttam a szerda óta ott lapuló céklákat.
Aztán eszembe jutott Noémi, a MandulaSarok lelkes szakácsa, aki mindig valami különleges finomságot készít, és halványan derengett nála egy színes céklachips. Gépet gyorsan bekapcsoltam, és már szörföltem is a neten.
Rá is leltem Noémi zseniális céklachipsére, és a 3 sütési lehetőség (olajban, sütőben olajjal megkenve és sütve, sütőben simán sütve) közül a gyors olajban sütést választottam. Az idő bizony szorított, férjúr érkezése 30 percen belül volt.

És akkor beugrott, másik kedvencem gasztrobloggerem, Gabojsza céklás, kecskesajtos mille feuille-je, ami aztán megadta a végső lökést a végeredményhez!

És hogy mi is ez a mille feuille (ejtsd: mill följ)?  Szó szerinti fordítása ezer levél, ami a franciák egyik jellegzetes süteménye. Olyasmi, mint a mi krémesünk, de ők karamellizált házi leveles tészta közé nyomnak alkohollal ízesített cukrászkrémet, ráadásul gyakran cukormázzal fedik ezt a mesterművet.
Mivel a mille feuille lényege, hogy ropogós rétegeket váltson egy krémes réteg, és már mások is próbálták a nem igazán édesség oldalát megragadni ennek az ételnek, így úgy döntöttem, bevállalom az avokádó-cékla párosítást.

Hozzávalók:
1 adag guacamole
1 nagy hosszúkás cékla
olaj a sütéshez

A cklát meghámoztam és uborkareszelővel nagyon vékonyra szeleteltem, majd forró olajban kisütöttem. Kb 5 percen át sütöttem és még szép bordó színűen emeltem ki az olajból, nehogy megégjen. Így a színét is megőrizte, de a ropogós állagát is megkapta.
Ezután a céklát és a guacamolét felváltva egymásra tettem és már kész is a csoda.
A cékla ropogóssága és édessége kiváló egyensúlyban volt a sós-fanyar-csípős krémmel.

 

2 megjegyzés:

  1. Marka - a szokásos formád hoztad már megint!!! Szuper ötlet - viszem is magammal :)

    VálaszTörlés
  2. Már megint zavarba hozol, köszönöm szépen a dicséretet:-)))Tényleg próbáld ki, isteni!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...