2013. május 14.

Rebarbarás eper-krémleves

Nálam a május három főszereplőről szól a konyhában: eper, rebarbara és spárga. A többi csak kíséret és körítés, hogy ebből a három fantasztikus alapanyagból kihozhassam a legjobbat. Mellékesen jegyzem meg, hogy egész évben ezek a legnagyobb kedvencek, egész télen a májusról álmodoztam. Az eper isteni, akár édesen, akár savanykásan készítem. A spárga fantasztikus, mert ropogós, mégis lágy és szereti, ha megbolondítom édessel vagy csípőssel. A rebarbara pedig savanykásan kiváló húsok mellé köretnek, de édességként is megállja a helyét.
Nos, ekkora bevezető után már nem is nagyon tudok mit mondani: ma a piacon gyönyörű magyar epret és rebarbarát vettem, amiből olyan finom, krémes levest készítettem, hogy nem tudom, előétel vagy desszert legyen belőle? Minden esetre egy tányérral már elnyalakodtam! Most pedig a hűtőben lapul, hogy mire a fiúk hazaérnek délután, hidegen hűtsék a melegben felhevült férfinépet. (persze ma sajnos jól beborult, de azért jól fog esni így is, ebben biztos vagyok!)

Érdemes mélyhűtőbe tenni pár zacskó eper-rebarbara (megtisztított, összevágott) kombót, hogy a nyári nagy melegben is el lehessen készíteni ezt a finomságot!

Hozzávalók:
500 gramm eper megtisztítva, megmosva
2 rebarbaraszár
5 dl víz
100 gramm cukor (ízlés szerint lehet bele többet is tenni)
negyed citrom leve
3 dl tejszín
4-5 mentalevél

Az epreket megmostam és egy edénybe tettem. A rebarbara szárakat megtisztítottam (azaz a külső, fás részt lehúztam vékonyan) , és összevágtam kb 2 centis darabokra, majd ment az eper mellé a lábasba. Rászórtam a cukrot és ráfacsartam a negyed citrom levét (ez azért is fontos, mert a citromlé segít megtartani a szép piros színt) és alaposan összekevertem. Majd felöntöttem fél liter vízzel és feltetttem kb 15 percre főni. A negyed óra letelte után beledobtam a mentaleveleket is és botmixerrel az egészet alaposan leturmixoltam. Végül felöntöttem a tejszínnel, hagytam felrottyanni és lezártam alatta a gázt. Amikor kihűlt, betettem a hűtőbe.
Tálaláskor friss eperrel kínáltam (de lehet rá még mentalevelet szórni, illetve tejszínhabbal felturbózni)
Jó étvágyat hozzá!

1 megjegyzés:

  1. Ez aztán a remek leves ! Nálunk a gyereknek ez a kedvence, istenien néz ki :)) Sajnos a kertben minden késik, talán a jövő héten lesz már eprem, akkor én is elkészítem .

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...