2013. május 29.

Rebarbara kompót

Tavaly készítettem rebarbara chutneyt és hatalmas sikere volt sült húsok mellé. (persze idén is lesz, de a befőzős kihívás miatt muszáj volt egy új rebarbarás dolgot kitalálnom)
Szóval, tavaly voltam Fran Warde főzőbemutatóján, ahol is Fran egy isteni rebarbarát készített a sült sertésszűz mellé. Igazából csak betette a tepsibe a sülő hús mellé és egy fanyar köretet kaptunk, amit én már akkor elképzeltem, bár kicsit cukrosabb változatban itthon, a saját asztalomon. Tavaly nem csináltam meg, de idén végre a tettek mezejére léptem.
Ma a piacon vettem 10 szár rebarbarát (nem mertem többet, mert nem tudtam, milyen lesz az eredmény, de most már tudom, holnap ismét irány a piac, tetemes mennyiségű rebarbara-beszerzés a cél)
Szóval a rebarbarát elkészítettem cukorsziruppal, vagyis inkább citromos-cukros lével és mennyei lett. Nemsokára betolom a sütőbe a sertésszűzet és kipróbálom sült hús mellé is, de magában fantasztikus, az már tuti!

Hozzávalók 2 db 2,5 decis üveghez:
10 szál rebarbara
5 dl víz
15 dkg cukor
1 citrom leve

A rebarbara szárakat megpucoltam, azaz éppen, csak lehúztam a száráról a nagyon fás részeket (de nem hámoztam, meg ilyenek, csak lazán, hiszen kicsit átfőzöm és akkor a fásabb részek is megpuhulnak) és megmostam. Majd kb 4-5 centis darabokra vágtam.
Egy lábasban 5 deci vizet melegítettem (annyit, ami a két üvegbe kell, nehogy véletlenül kevesebb legyen a lé:-), beleraktam a cukrot, belefacsartam a citromot és felforraltam. A forrásban lévő szirupba dobtam a rebarbara szárakat és 2-3 percig főztem, vigyázva, hogy ne főjenek szét teljesen (a vékonyabbak sajnos így is szétfőttek, de sebaj, legközelebb ügyesen kihalászom őket már hamarabb)
Majd a rebarbarákat az üvegekbe szedtem és felöntöttem a tetejéig a sziruppal.
Miután kihűltek, hűtőbe tettem őket, mert hidegen szerintem még finomabb lesz!

3 megjegyzés:

  1. Igen, rebarbarakompót jéghidegen.. imádom! :)

    VálaszTörlés
  2. Én csak kompótot és levest szoktam készíteni belőle. Eszembe sem jutott, hogy befőzni is lehet :)) Köszi az ötletet!!

    VálaszTörlés
  3. Lehet, meg kellene próbálni? Lehet!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...