2013. május 23.

Rántott bodzavirág

Még mindig rengeteg bodzavirág kacsintgat ránk úton-útfélen, így érdemes pár szép tányérral (virágtányérral) szedni és bizony-bizony, nem tévedés: kirántani! Figyeljünk, hogy tiszta helyről szedjük a bodzavirágot, és ha nem muszáj ne rázzuk ki belőle a virágport. A megbűvó kis bogarakat óvatosan próbáljuk róla lepöckölni (a rázástól csak még jobban fognak kapaszkodni és az igazi finom ízt adó virágpornak is annyi!)

Az ötlet még nagymamámtól ered, röpke 30 évvel ezelőtt, kiskoromban nagyikám gyakran csinált bodzavirágzáskor palacsintatésztába mártogatott, majd forró olajban kisütött bodzavirágot. Majd megszórta porcukorral, én meg jól befaltam. Emlékeim szerint mennyei eledel ez, de persze kiskoromból sok minden rémlik mennyeinek, ami később nem is volt annyira az. Így nagyon megörültem, amikor TücsökBogár oldalán megláttam ezt a finomságot. Mivel az ő blogjáról már sok mindent készítettem, tudtam, hogy bízhatok a receptjeiben, így az alábbi finom tésztába mártottam a friss bodzatányérokat.
És vigyázat, vaníliafagyival és porcukorral tényleg addiktív!

Hozzávalók:
10 bodzavirág (legyen teljesen kivirágozva)
20 dkg liszt
2 tojás
3 dl tej
30 gramm olvasztott vaj
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál cukor


A bodzavirágokat leszedtem, a bogarakat kipöcköltem belőle, majd gyorsan összekevertem a tésztának valókat. Egy palacsintatészta-állagú krémet kaptam, amibe belemártogattam a virágokat, majd a száránál fogva beletettem a forró olajba. A bodzatányér szára ekkor még felfele állt, de amikor a tészta kezdett szépen aranybarnává alakulni, a vastag szárrészeket ollóval levagdostam (igen, közben az alsó része alatt ott sercegett a forró olaj), majd egy lapát segítségével szépen megfordítgattam a virágokat. Mikor a másik fele is átsült, papírtörlővel kibélelt tálcára szedtem, hagytam kicsit hűlni (na meg az olajat lecsepegni), majd átszedtem egy tálalótálcára és meghintettem porcukorral.
Tálaláskor tányérra szedtem egy-egy rántott virágot és vanília fagylalttal kínáltam.
Akkora sikere volt, hogy másnap dupla adaggal kellett megismételni a fenti mutatványt!

4 megjegyzés:

  1. Igazán fincsi lehet..., én leragadtam a szörp - limonádé - zselé háromszögnél, ideje "virágügyileg" tovább lépnem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem meg muszáj lesz megcsinálnom a zselét végre :-)

      Törlés
  2. Nagyon ígéretes recept! Meg még szép is!

    VálaszTörlés
  3. Kipróbáltuk mi is, egy igazi élmény volt!:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...