2013. május 22.

Bodzaszörp hígan és sűrűn

Hétvégén 2 nagy zacskó bodzavirágot tudtam szedni vidéken, utaktól és szennyeződéstől teljesen elzárt területen. Nagyon megörültem, mert bár bodzaügyben évek óta anyósomra támaszkodom (konkrétan évről évre ő készíti el a család bodzaszörp készletét), idén úgy döntöttem, én is készítek itthon sajátot.
Elkértem a családi receptet és már neki is álltam.
Készült egy sűrű, hígítandó változat, ami hónapokig is eláll és egy azonnal fogyasztható, hűtőben akár 1 hétig is eltartható szörp.

Nem szeretnék bodzaügyben okoskodni, de leírom, amit anyósom már közel 2 évtizede tapasztal a bodzakészítéssel kapcsolatban.
- érdemes nagyon tiszta helyről beszerezni a virágot, mert a lemosással a lényeg, azaz a virágpor veszik el, amitől olyan aromás és illatos lesz a szörp.
- a bogaras darabokkal inkább ne is vacakoljunk, mert a bogarak lerázása közben értékes virágport veszítünk.
- a zöld szárat felesleges levágni, nem keseríti meg sem a híg, sem a sűrű szörpöt.
- áztatni minimum 1 egész napot, de inkább 2-3 napot érdemes. Ha belecsúszunk a 4- napba, még az sem gond, de figyeljünk, nehogy az áztatólé megbuggyanjon.
- áztatáskor lehet a lé szobahőmérsékleten is, de nem árt, ha találunk neki egy hűvösebb sarkot. A sűrű szörp hónapokig eláll a kamrában (volt olyan üveg, amit csak ősszel bontottunk meg és semmi baja sem volt), de a híg szörpöt érdemes hűtőben tartani és 1 héten belül elfogyasztani.
- a kinyomkodott virágokat sajnos már nem tudjuk második áztatásra felhasználni, így ki kell dobni.

Nos, az okoskodás után lépjünk a tettek mezejére. Elsőként a sűrű, hónapokig elálló, hígítandó változatot írom le Nektek.
Meg kell jegyeznem, mi nem az édes változatot isszuk, sokkal jobban kedveljük a felhígítva kicsit savanykás bodzaszörpöt. Így aki édeset szeretne, az természetesen több cukrot tegyen bele és kóstolgassa a végeredményt vízzel felöntve.
Én hígításnak az 1:6-hoz arányt javaslom az alábbi receptnél.

Sűrű, hígítandó bodzaszörp
Hozzávalók:
5 literes üveg vagy lábas
5 liter térfogatnyi bodzavirág

Majd a 24 óra után leszűrt bodzaléhez literenként:
2 citrom kifacsart leve
10 gramm citromsav
60 dkg cukor

Az 5 literes befőttes üvegemet teletömködtem bodzavirággal, majd felöntöttem hideg vízzel. Nekem 4 liter víz fért bele, ezt letakartam és hagytam 36 órán át állni és ázni.
Majd egy nagy szűrőn át leszűrtem a levet egy lábasba, nekem így 3,2 liter bodzalét sikerült kinyernem, pedig alaposan kinyomkodtam a virágokat.
Ehhez, a fenti arányokat tartva adtam 6 és fél citrom kifacsart levét, 32 gramm citromsavat és 2 kg cukrot. (anyósom hidegen teszi el, azaz ezután addig keveri a hideg bodzalét, amíg a cukor el nem olvad, majd üvegbe tölti, kevés nátrium-benzoátot szór a tetejére és jó szorosan lezárja az üveget). Én most a forró eltevés mellett döntöttem, hogy kikerüljem a Na-benzoátot.
A bodzalét a hozzávalókkal felforraltam és kevergettem, hogy a cukor felolvadjon benne. Majd üvegekbe szűrtem és pokróc alatt, száraz dunsztban várják, hogy szép lassan kihűljenek.
Nekem a fent leírt mennyiségből összesen 4,8 liter tiszta szörpön lett, ami hatszoros hígítással bizony 29 liter finom, iható szörpöt jelent. Azt hiszem, a nyári melegben jó szolgálatot tesz majd ez a különlegesség. Terveim közt szerepel a szódával, jégkockával és mentalevéllel történő hűsítő tömeggyártása, ha beköszönt a 35 fokos panelnyár:-).

Híg bodzaszörp
Hozzávalók:
5 liter víz
12-15 bodzavirág
70 dkg cukor
2 citrom karikára vágva
35 gramm citromsav

A hozzávalókat egy nagy lábasba tettem és 2 napig érleltem (minimum 24 órát állnia kell, de 3 nap után már mindenképpen érdemes leszűrni), majd leszűrtem és 2 literes palackokba töltve a hűtőbe tettem. Nekem összesen 12 liter azonnal fogyasztható szörpöm lett, amit 1 hét alatt bőven elkortyolgatunk!

Remélem tudtam segíteni és még időben tudtok szedni pár bodzavirágot!

13 megjegyzés:

  1. Én is kész vagyok már 12liter bodzaszörppel, mert imádjuk! Tavaly nem csináltam eleget és pillanatokon belül elfogyott...:( De most már okosabb voltam! ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. NEkem még ázik holnapig pár liter, mert ez az 5 liter sűrű szörp kevés lesz :-)

      Törlés
  2. Gyönyörű színe van! Nálunk nem nagyon fogy a hígítandó szörp; frisset iszunk, amíg van; és persze zselét, de azt meg esszük!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Nálunk meg nagyobb a sikere a hígítandónak :-) Zselét majd jövőre csinálok, de nagyon finom lehet! :-)

      Törlés
  3. Szia!
    Csak citrommal, citromsav nelkul nem lehet esetleg csinalni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsu!

      Nyugodtan készítsd simán csak citrommal, úgyis nagyon finom lesz. Mondjuk előny, hogy citromsavval készítve tovább eláll, sima citrommal 2-3 nap után már elkezd buggyanni, szénsavasodni. De ha nem akarod sokáig inni, akkor persze jó azzal is. Kóstolgasd folyamatosan, hogy mennyi citrom kell bele.

      Törlés
  4. Szia!
    A blogokon való keresgélés után a hígítandó bodzaszörpödre esett a választásom. Neki is fogok rögtön, majd értesítelek a sikerekről!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon kíváncsi vagyok az eredményre, mindenképpen várom a beszámolódat!

      Törlés
    2. Üvegben vannak a szörpök.
      Nagyon izgulok, hogy elálljon, hiszen nem most szeretnénk meginni az egészet.

      Törlés
    3. Piroska, anyósom évek óta így teszi el és eddig még nem buggyant meg soha. De azért, ha bizonytalan vagy, szórj a tetejére késhegynyi Na-benzoátot, akkor tuti nem lesz baja!

      Törlés
    4. Nem a receptedben, hanem magamban vagyok bizonytalan, mert most készítettem először.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...