2013. február 5.

Szalagos és töltött fánk

Igen, végre hozzám is eljutott a farsang. Már ami a fánksütést illeti. Elég komoly sütemény, keksz és édességelvonásban van részem már 1 hónapja, ezért nagyon meggondolom, mikor és mit is sütök. De a fánk nem maradhat ki. És ha meg bírom állni, hogy éppen csak megkóstoljam, akkor még az egész család is örülhet, hogy végre megint ehet Marka-féle édességet!

Igaz - Velence-mániásként - én egy igazi velencei karneváli fánkot,a frittellét terveztem, de múlt héten megláttam Dizájnmenza fantasztikus, kecskekrémsajttal töltött fánkocskáit és a terv bizony alaposan megváltozott. Persze nem adtam fel a velencei finomságot sem, de azzal még várok pár napot.
Persze nem kell megijedni, a fánktészta receptje tökéletesen alkalmas egy sima, szalagos fánk elkészítésére is (és még másnap is puha és finom maradt), de érdemes pár darabbal kísérletezni és megtölteni krémes kecskesajttal.

Hozzávalók:
a tésztához:
30 gramm élesztő
2,5 dl tej
3 evőkanál cukor
500 gramm liszt
3 tojás
70 gramm olvasztott vaj
csipet só

200 gramm kecskekrémsajt (de jó a sima krémsajt is ám!)
2 teáskanál porcukor

narancslekvár

olaj a sütéshez

Először is langyos tejben elkevertem a 3 evőkanál cukrot, majd beletördeltem az élesztőt és hagytam, hogy felfusson (ez kb negyed óra). Majd a robotgép táljába öntöttem a lisztet, beletettem a tojásokat, az olvasztott vajat és a csipet sót, végül hozzáadtam az élesztőt is. Először legalacsonyabb fokozaton, dagasztóval kevertem, majd 20 percen át közepes fokozaton gyönyörű, sima tésztává dagasztottam.
Ezután hagytam 1 órát kelni (nekem majdnem a háromszorosára kelt!), majd kivettem a tálból, kinyújtottam és fánkszaggatóval 20 fánkot szaggattam belőle.
Az olajat felhevítettem és a 20-ből 10 fánkot szépen megsütöttem (azaz egy-egy oldalát kb 1-1 percig sütöttem, amíg szép aranybarna nem lett, középen az elmaradhatatlan fehér "szalaggal").
A maradék 10 kiszaggatott fánk közepére 1-1 teáskanál porcukorral kikevert krémsajtot halmoztam, majd óvatosan golyókat formáztam belőle úgy, hogy a töltelék ne folyhasson ki sütés közben.

A szalagos fánkokat a maradék porcukros krémsajttal megkentem, tetejére kevés narancslekvárt is halmoztam. A töltött fánkokat porcukorral megszórtam és szintén narancslekvárral tálaltam.

Érdemes kipróbálni a töltött fánkot is, nagyon izgalmas és finom a belsejében lévő sült krémsajttól!


4 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek ezek a fánkok.
    A szalagosnak nincs párja, de az a kecskesajtos az én listámon is szerepel.

    VálaszTörlés
  2. Kriszta, készítsd el, mert isteni!!!

    VálaszTörlés
  3. Úristen, ez maga lehet a Mennyország! Mennyire imádom imádom a sósat és édeset együtt! Nagyon pompás!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ági, ez a krémsajt inkább savanykás lett, kecsketejből és joghurtból csináltam, és épp csak egy csipet sót tettem bele. De nagyon-nagyon finom volt!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...