2013. február 17.

Crepes suzette, avagy narancsos palacsinta

Évek óta - értsd: kb 20 éves korom óta, azaz 16 éve - vágyom a crepes suzette-re. Akkoriban európai körúton jártunk a szüleimmel és valahol Franciaországban sikerült megkóstolnom ezt a fantasztikus francia édességet. A krepszüzett (fonetikusan) egy narancsos krémben megmártott, majd narancslikőrrel lelocsolt és flambírozott palacsinta, amihez hasonlót bizony addig még nem ettem.
De valamiért mindig féltem a flambírozástól, így halogattam a dolgot. Tegnap aztán a család kérésére palacsinta készült és mivel volt még pár kezeletlen héjú vérnarancsom, gondoltam, itt az idő, crepes suzette készül ma az én konyhámban! És lőn! :-)

Hozzávalók 2 személyre:
4 palacsinta ( a palacsintát én ÍGY készítem)
50 gramm vaj
5 evőkanál cukor
2 narancs
1 teáskanál reszelt narancs- és citromhéj
2-3 evőkanál narancslikőr (Grand Marnier vagy Cointreau, én az utóbbit használtam)

A palacsintákat négyrét hajtottam, majd félretettem és elkészítettem az öntetet.
Egy széles serpenyőben a vajat a cukorral megolvasztottam és hozzákevertem a reszelt narancs- és citromhéjat, valamint a narancslét. A narancsokat úgy facsartam ki egy evőkanál segítségével, hogy ne csak a leve, hanem a húsa is belekerüljön az öntetbe. Addig forraltam, amíg be nem sűrűsödött, majd a palacsintákat egymás mellé belefektettem a serpenyőbe, megforgattam a narancsos szirupban, majd meglocsoltam az  egészet pár evőkanál Cointreau-vel és óvatosan meggyújtottam. Hagytam, hogy a láng kialudjon (így a likőr alkoholtartalma teljesen elég, de a zamata még finomabbá teszi az édességet), majd tányérra kitéve, a serpenyőben maradt narancsos mártással meglocsolva tálaltam.
Bátrabbak a tálaláskor is flambírozhatnak kevés likőrrel, én a békesség kedvéért csak a tűzhelynél remekeltem!

Az ízek fokozásához megszórhatjuk a palacsintát reszelt mandulával, reszelt narancshéjjal is!
Jó étvágyat hozzá!


8 megjegyzés:

  1. Jártam már legalább 15-ször Franciaországban, de még nem kóstoltam. Hisz itthon is elkészíthető - köszi Marka (szemtelenül fiatal vagy)

    VálaszTörlés
  2. Igazán nincs mit! Köszönöm a bókot, annak is érzem magam, remélem még vagy további 36 évig :-)Aztán utána kezdhetek kicsit öregedni, ugye? ;-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ízletes lehet,és nem is sok munka az elkészítése..
    Ügyes vagy!
    Most "csak" narancs liköröm nincs!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Likőr nélkül is el lehet ám készíteni, és úgy is nagyon finom!

      Törlés
  4. Ez most igazán ínyemre lenne :-#

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyorsan megvan és nagyon finom, estére már ehetitek is :-)

      Törlés
  5. Kellett nekem ide benéznem....:-DDD Ezt nagyon imádnám, előre tudom! Mentettem is! (De azt sem bánom ha meghívsz egyre....:-DDD)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa, ha egyszer Pesten jársz, esküszöm csinálok neked.-))) (vagy ha én megyek felétek, ami nyáron sanszos, mert a párommal egy megyéből származtok, 70 km választ el tőled:-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...